Mainos

Japanin rahoitusministeri erosi

Japanin rahoitusasioista vastaava ministeri Kimitaka Kuze on eronnut lahjussyytösten vuoksi. Pääministeri Yoshiro Mori nimitti Kuzelle heti seuraajan, 81-vuotiaan Hideyuki Aizawan, joka on toiminut aiemmin taloudellisen suunnitteluviraston johtajana.

Liberaalidemokraattiseen puolueeseen kuuluva 71-vuotias Kuze astui virkaansa heinäkuun alussa. Kuze myönsi vastaanottaneensa noin kahden miljoonan dollarin (lähes 13 miljoonaa markkaa) arvosta toimistotilaa ja neuvonantajapalkkioita Mitsubishi Trust and Banking -pankkiyhtiöltä 80- ja 90-luvuilla. Kuzea epäiltiin lauantaina myös 100 miljoonan jenin (lähes kuuden miljoonan markan) lahjusten ottamisesta Daikyo-kiinteistöyhtiöltä.

Kuze on toiminut tänä aikana muun muassa kansanedustajana sekä yhden vuoden maatalousministerinä. Hän ei kuitenkaan pitänyt toimiaan laittomina.
-Se kuuluu menneisyyteen eikä siinä ole menetelty lain vastaisesti, Kuze sanoi puolustuksekseen.

Morilla kuumat paikat

Japanin uusi hallitus nimitettiin vasta heinäkuun alussa, ja tämänkertaisen lahjussotkun arvellaan entisestään vaikeuttavan pääministeri Yoshiro Morin tilannetta. Huhtikuussa aloittanut Mori on ollut jatkuvasti niin opposition kuin tiedotusvälineidenkin hampaissa. Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan Morin hallituksen kannatus kansan keskuudessa on vaivaiset 20 prosenttia.

Heti uuden hallituksen nimityksen aikoihin heinäkuun alussa Mori joutui selvittelemään Japanin entisen rakennusministerin Eiichi Nakaon lahjussotkuja. Nakao sai perjantaina syytteet yli 60 miljoonan jenin (yli 3,5 miljoonan markan) vastaanottamisesta. Hänen epäillään saaneen rahat eräältä rakennusyritykseltä, joka oli voittanut itselleen useita julkisia rakennusurakoita.

Kuzea arvosteltiin jo nimitettäessä siitä, että hän on liian kokematon rahoitusministerin paikalle. Mori pyysi japanilaisilta anteeksi Kuzen nimitystä.
-Tämä oli erittäin epäonnekasta ja valitettavaa, ja tunnen vahvasti vastuuni, koska minä olen se, joka hallituksen nimittää, Mori sanoi toimittajille. -Haluan pyytää anteeksi kansalta suoraan ja reilusti.

Mori myönsi jo viime viikolla, kun lahjusepäilyt alkoivat putkahdella esiin, olleensa Kuzen nimityshetkellä tietoinen siitä, että tällä oli aiemmin ollut jotakin tekemistä Mitsubishi-yhtiön kanssa.
-Minulle oli kerrottu, ettei se aiheuttaisi ongelmia, Mori sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.