Mainos

Japanin pääministeri lupaa elvyttää talouden

Japanin pääministeri Keizo Obuchi vakuutti tänään elvyttävänsä maan talouden vuoden tai kahden kuluessa. -Panen hallitukseni tulevaisuuden siitä pantiksi, että teen kaikkeni nostaakseni Japanin talouden jaloilleen yhdessä tai kahdessa vuodessa, Obuchi sanoi ensimmäisessä linjapuheessaan parlamentille. Puhe ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan markkinoita, oppositiota eikä kaikkia pääministerin oman puolueenkaan jäseniä.

Obuchin mukaan tämän hetken suurin ongelma on taloudellinen taantuma ja epäluottamus rahoitusjärjestelmään. Ongelmien ratkaisulla on maailmanlaajuisia vaikutuksia, hän sanoi. Obuchi sanoi hallituksensa ensi töikseen ryhtyvän siivoamaan rahoitusalaa huonoista lainoista.

Tuore pääministeri lupasi myös pysyviä veronalennuksia, jotka ovat suurempia kuin hänen alun perin lupaamansa kuuden miljardin jenin (noin 225 miljardin markan) alennukset. Päävaltiosihteeri Hiromu Nonaka ilmoitti verohelpotusten nousevan todennäköisesti seitsemään miljardiin jeniin, josta neljä kohdistetaan tuloverotukseen ja kolme yritysverotukseen.

Pääministeri sanoi lisäksi jäädyttävänsä viime vuonna hyväksytyt, hallituksen menoja rajoittavat lait niin, että rahankäyttöä voidaan lisätä taantuman koettelemassa taloudessa. Hän lupasi lisätä valtion rahankäyttöä kymmenellä miljardilla jenillä eli noin 370 miljardilla markalla. Summa tulee lisäykseksi hänen edeltäjänsä Ryutaro Hashimoton hallituksen hyväksymään 16,6 miljardin jenin elvytyspakettiin.

Viileä vastaanotto

Rahamarkkinoilla Obuchin puhe sai viileän vastaanoton. Osakkeiden kurssikehitystä mittaava Nikkei-indeksi oli kaupankäynnin päättyessä laskenut 0,3 prosenttia ja jeni heikkeni suhteessa dollariin.

Bank of American edustajan mukaan pääministeriltä puuttuu yhä selkeää näkemystä ja epäilyksiä herättää myös, pystyykö hän toteuttamaan ohjelmansa tehokkaasti ja nopeasti. Puhetta pidettiin myös vanhan lämmittelynä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.