Kalle Rovanperä voittotaistelussa – näin eteni dramaattinen perjantaipäivä Japanin MM-rallissa

Perjantain piti olla Japanin MM-rallin pisin ajopäivä, mutta kahden ek:n peruuntuminen kokonaan ja yhden keskeytyminen punaisilla lipuilla lyhensi päivää merkittävästi. MTV Urheilu paketoi tähän artikkeliin päivän tärkeimmät tapahtumat videoineen.

TILANNE 7/19 EK:N JÄLKEEN:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

57:18,8

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+3,0

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+5,1

4.

Ott Tänak

Hyundai

+13,9

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+20,6

6. 

Gus Greensmith

M-Sport

+2.00,4

7.

Sami Pajari (WRC2)

Skoda

+2.21,8

8. 

Teemu Suninen (WRC2)

Hyundai

+2.27,1

9. 

Emil Lindholm (WRC2)

Skoda

+2.30,2

10. 

Sebastien Ogier

Toyota

+2.49,8

SEURANTA:

EK6 Inabu Dam 2 – 19,38 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

12:18,9

2.

Elfyn Evans

Toyota

+0,3

3.

Ott Tänak

Hyundai

+1,7

4.

Takamoto Katsuta

Toyota

+1,8

5.

Thierry Neuville

Hyundai

+2,2

6.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,2

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+27,5

8. 

Teemu Suninen (WRC2)

Hyundai

+31,3

9.

Sami Pajari (WRC2)

Skoda

+32,5

10.

Gregoire Munster (WRC2)

Hyundai

+43,6

Klo 8.24: Koska kisan 7. erikoiskoe on peruttu Suomen aikaa yöllä ajetun 4. pätkän tapahtumien (Breenin ulosajo) takia, perjantain ralliurakka päättyy tähän. Kilpailu jatkuu 8. ek:lla Suomen aikaa lauantaina kello 00.07. 

MTV Urheilu perkaa rallin tapahtumia pitkin perjantaipäivää verkkosivuillaan ja jatkaa seurantaa sitten lauantaina. 

Klo 8.15: Kyllä Lindholmin aikatappio pitää paikkansa, sillä Suninen lyö maanmiehensä 18 sekunnilla ja Pajari 17 sekunnilla. Lindholmilla on varaa varmistella, sillä hänelle riittää luokkamestaruuteen jo viides sija.

Pajari siirtyy nyt luokkajohtoon 5,3 sekunnin erolla Suniseen. Lindholm on Sunisesta 3,1 sekunnin päässä. 

Klo 8.12: WRC2-luokkaa johtava Lindholm tulee maaliin hymyissä suin, mutta väliaikojen perusteella hän olisi häviämässä takana tuleville jopa 10 sekuntia. Seuraillaan onko kyseessä ajanottovirhe. 

Klo 8.07: Ogierilla oli jäänyt yksi jarrutus myöhäksi ja hän lipsautti autonsa leveäksi. Mutta tämä ei hänen kohdallaan vaikuta mitenkään, koska päivän avauspätkän rengasrikko maksoi jo yli kaksi minuuttia.

Klo 8.00: Rovanperä tekee rallin toiset pohjansa. Hän on 0,3 sekuntia nopeampi kuin rallia johtava tallikaveri Evans. Kolmantena oleva Rovanperä nyt 5,1 sekunnin päässä kärjestä. Toyota-kaksikon väliin mahtuu Neuville.

Klo 7.55: Tänak jää Rovanperälle 1,7 sekuntia. Virolainen kertoo taas kerran hybridiongelmasta. Niitä on ollut hänellä tällä kaudella varmaankin enemmän kuin muilla yhteensä.

Klo 7.51: Rovanperä ek:n maalissa, ja perjantai on näin hänen osaltaan ohi.

– Ihan ok pito. Minulla ei  ollut luottoa joka paikassa. Aliohjaus jatkui koko päivän.

Rovanperän meno näyttää väliaikojen perusteella hyvältä.

Klo 7.38: Rovanperä starttaa päivän viimeiselle pätkälle.

EK5 Isegami's Tunnel 1 – 14,32 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

10:38,0

1.

Thierry Neuville

Hyundai

+1,1

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+2,4

4.

Ott Tänak

Hyundai

+3,4

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+4,0

6.

Kalle Rovanperä

Toyota

+4,7

Klo 7.17: Lindholm, jolle siis riittää luokkamestaruuteen viitossija, tekee pohjat WRC2-luokkaan. Tämä siitäkin huolimatta, että riskitaso on tällä hetkellä todella alhainen. Pajari ja Suninen jatkavat kokonaistilanteessa Lindholmin takana sijoilla kaksi ja kolme.

Klo 7.07: Katsutakin saadaan maaliin, joten kärkiviisikko on ajanut ek:n läpi. WRC2-luokan mestaruudesta taisteleva Lindholm on pätkällä.

Klo 7.02: Evans tulee vielä Neuvilleakin kovempaa ja nappaa rallin johtoaseman yksin itselleen. Eroa Neuvilleen nyt 1,1 sekuntia.

Klo 6.57: Tänak on Rovanperää nopeampi ja Neuville Tänakia nopeampi. Kokonaistilanteessa Rovanperä putoaa 4,3 sekunnin päähän Neuvillesta.

Klo 6.52: Rovanperä ek-maalissa. Hän kertoo, että auton tasapainoa on muutettu aamun aliohjausongelman jälkeen. 

Klo 6.42: Kalle Rovanperä on startannut tälle pätkälle.

Hänen tallikaverinsa Sébastien Ogierin taistelu kärkisijoista päättyi heti päivän ensimmäisellä ek:lla tulleeseen rengasrikkoon. Ogier on yli kahden ja puolen minuutin päässä kärjestä.

WRC2-luokassa Emil Lindholmin tilanne mestaruustaistelua ajatellen näyttää hyvältä. Kajetan Kajetanowicz joutui keskeyttämään ulosajon vuoksi tältä päivältä, joten käytännössä Lindholmille riittää luokan mestaruuteen vähintään yhdeksän pisteen potti eli viitossija.

Suomalaisilla on WRC2-luokassa Lindholmin johdolla kolmoisjohto. Pjari on toisena, Suninen kolmantena. Ensimmäistä MM-ralliaan ajava entinen F1-kuski Heikki Kovalainen on hienosti viidentenä.

Kajetanowiczin ulosajo:

Klo 6.38: Aamun ohjelmasta kerrottakoon sen verran, että rallin viidettä erikoiskoetta on lyhennetty noin yhdeksällä kilometrillä niin, että se päättyy juuri ennen Isegamin tunnelia.

Aamun viimeinen, rallin seitsemäs erikoiskoe on puolestaan peruttu kokonaan. Syyksi kerrotaan se, että Breenin ulosajo rikkoi tietä reunustavan turvakaiteen.

Klo 6.35: Hyvää huomenta! Yö on ollut erittäin dramaattinen ja tapahtumientäyteinen.

Kaikki alkoi heti päivän ensimmäisellä eli koko rallin toisella erikoiskokeella. Hyundain Dani Sordon auto paloi poroksi keskellä erikoiskoetta ja ek jouduttiin tämän vuoksi keskeyttämään.

Sordon tulipalo:

Sordo oli haistanut polttoaineen käryä autossaan jo torstaina ja raportoinut tästä tallilleen. Tulipalo syttyi auton oikeasta takakulmasta, ja Hyundai-pomo Julien Moncet'n mukaan pakoputki kulkee juuri sitä kautta. Tarkempaa tietoa palon aiheuttajasta ei kuitenkaan ole eikä sitä todennäköisesti koskaan saadakaan.

– Itkin autossa, koska siellä oli savua. Jossain kohtaa näin tulta.

Sordo yritti sammuttaa tulipaloa omalla ja perässään tulleen M-Sport-kuskis Gus Greensmithin sammuttimella, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Päivän toinen erikoiskoe peruttiin kokonaan aikataulupaineen vuoksi; kaikki autokunnat eivät olisi ehtineet lähtöön.

Breenin ulosajo:

Myös lenkin viimeinen ek keskeytettiin pian sen jälkeen, kun M-Sportin Craig Breen ajoi ulos. Pätkällä oli nimittäin sangen erikoinen vaaratilanne.

Tietojen mukaan muuan siviiliauto ajoi vastaan muutamia pienemmän luokan kuljettajia. Suomalaisista ainakin Emil LindholmSami Pajari ja Teemu Suninen joutuivat väistämään.

EK4 täysin sekaisin, Lindholm ja Pajari pysähtyivät:

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat