Kalle Rovanperän pohja-ajat, dramaattisia ulosajoja ja Sebastien Ogierin taktikointi – näin MM-rallin lauantai eteni

MTV Urheilu seurasi kauden avauskilpailun Monte Carlon MM-rallin tapahtumia reaaliajassa lauantaina. Ohjelmassa olivat erikoiskokeet 9–13.

Pääkuvan videolla kuvaa Elfyn Evansin ulosajosta sekä kuvaa, joka paljastaa auton jääneen roikkumaan vaarallisesti alla olevan tien ylle. 

Kilpailua johti perjantain jälkeen M-Sportin Sebastien Loeb. Tutustu perjantaipäivän tapahtumiin tästä linkistä!

MM-rallin kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa.

Monte Carlon MM-rallin seuranta:

Kokonaistilanne 13/17 EK:n jälkeen:

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1.

Sebastien Ogier

Toyota

2.19.43,1

2.

Sebastien Loeb

M-Sport

+21,1

3.

Craig Breen

M-Sport

+1.26,0

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+2.03,8

5. 

Gus Greensmith

M-Sport

+6.33,8

6.

Thierry Neuville

Hyundai

+7.44,1

7. 

Andreas Mikkelsen

Skoda

+9.37,2

10. 

Takamoto Katsuta

Toyota

+12.23,3

11.

Elfyn Evans

Toyota

+20.39,3

EK13: Saint-Geniez– Thoard 2 – 20,79 km

EK13:n lopputulokset:

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1. 

Kalle Rovanperä

Toyota

14.14,6

2.

Sebastien Ogier

Toyota

+5,0

3.

Craig Breen

M-Sport

+20,4

4.

Oliver Solberg

Hyundai

+20,4

5. 

Sebastien Loeb

M-Sport

+21,1

6. 

Elfyn Evans

Toyota

+25,0

7. 

Gus Greensmith

M-Sport

+27,1

8. 

Thierry Neuville

Hyundai

+2.15,6

9.

Takamoto Katsuta

Toyota

+10.00,0

Klo 17.08: Monte Carlon MM-rallin lauantaipäivä on paketissa, kiitos seuraajille! Sunnuntaina jatketaan klo 9.45 kisan 14. pätkällä ja ohjelmassa on neljä viimeistä erikoiskoetta. 

Klo 16.53: Loeb häviää Rovanperällä 21 sekuntia, joten suomalainen ottaa toisen pohja-ajan putkeen, sillä Greensmithistä ei ole vastusta. Loeb kommentoi rengastaktikointia: "Yritin taktikointia, mutta Ogier näki sen ja ehti vaihtaa samat renkaat (neljä asvalttirengasta) alle", Loeb naureskeli.  

Klo 16.51: Ogier on maalissa 5 sekuntia Rovanperää hitaampana. "Näin, että Loeb laittoi autoonsa neljä asvalttirengasta, joten vaihdoin itsekin niin viime hetkellä. Olin ajatellut laittaa alle kaksi talvirengasta", Ogier kertoi taktikoinnistaan maalissa. 

Klo 16.48: Ojassa pitkään ollut Katsuta on maalissa, minuuttikaupalla hävinneenä. "En nähnyt, että jarrutuspaikassa on jäätä. Olen pahoillani tiimin puolesta", Katsuta sanoo. 

Klo 16.46: Neuville maalissa 2.15 Rovanperää hitaampana. Iskunvaimennin näyttäisi taas puskeneen läpi konepellistä, vaikka se kestikin pitkään korjauksen jälkeen. "Pystyimme korjaamaan vian aika hyvin, mutta se petti viimeisen parin kilometrin aikana", Neuville kommentoi. 

Klo 16.44: Rengastietojen perusteella Loeb ja Ogier ovat lähteneet pätkälle asvalttirenkailla, ilman talvirenkaita. Väliaikojen perusteella Ogier on hävinnyt Rovanperälle paljon lumisilla osuuksilla. 

Klo 16.41: Alla video Takamoto Katsutan ulosajosta käynnissä olevalla erikoiskokeella. 

Klo 16.38: Rovanperä ottaa Breeniä peräti 20 sekuntia kiinni kokonaiskisassa. Kaksikko lähtee päätöspäivään 37,8 sekunnin erolla, joten Rovanperällä on mahdollisuus ottaa kolmospaikka vielä ajamallakin. 

Klo 16.36: Breen on jäänyt 20 sekuntia Rovanperälle viimeisessä väliajassa, joten suomalaisen rengasvalinta näyttää sittenkin oikealta. Breenillä on alla kaksi nastarengasta. 

Klo 16.31: Rovanperä on maalissa ilman haavereita, hieno päivä suomalaiselta! "Auto paranee koko ajan, ja ajaminen tuntuu jatkuvasti paremmalta. Tällä etapilla oli enemmän jäätä kuin odotimme, ja alla olisi pitänyt olla nastarenkaita", kahden kitkarenkaan turvin ajanut Rovanperä kommentoi. 

Klo 16.30: Toyotan Takamoto Katsuta on ojassa! Näyttää siltä, ettei japanilainen saa autoaan takaisin tielle edes katsojien avustuksella. Ikävä takaisku viidentenä kokonaiskisassa olleelle Katsutalle.  

Klo 16.22: Olosuhteet ovat superhaastavat, samanlaiset kuin aiemmin päivällä samalla pätkällä. C Moren asiantuntija Jari Ketomaa analysoi, että talvirenkaiden käyttö pätkällä on oikea ratkaisu. Esimerkiksi Neuvillella, jolla on muutenkin iskunvaivaimenninongelma, lähtee ajamaan neljällä pehmeällä kumilla. 

Klo 16.16: Päivän viimeinen, hyvin haastava erikoiskoe käyntiin. Rovanperä ensimmäisenä vauhtiin! Rovanperällä kaksi pehmeätä ja kaksi nastatonta talvirengasta alla ristikkäin. 

EK12: Saint-Jeannet–Malijai 2 – 17,04 km

EK12:n lopputulokset:

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1. 

Kalle Rovanperä

Toyota

9.23,8

2. 

Sebastien Loeb

M-Sport

+0,2

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+0,6

4.

Craig Breen

M-Sport

+3,7

5. 

Elfyn Evans

Toyota

+4,7

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+12,7

7. 

Gus Greensmith

M-Sport

+14,8

8.

Oliver Solberg

Hyundai

+28,0

9.

Thierry Neuville

Hyundai

+3.40,3

Klo 16.02: Seuraava ja päivän viimeinen ek alkaa klo 16.16. 

Klo 16.01: C Moren asiantuntija Marcus Grönholm kommentoi Thierry Neuvillen ongelmia: "Jos hänellä on autossa esimerkiksi jotain liinoja, hän voi yrittää sitoa sitä. Kovaa hän ei pysty ajamaan, hyvä että pääsee (seuraavaa erikoiskoetta) läpi, Grönholm analysoi. 

Klo 15.49: Alla kuvaa Neuvillen ongelmista. Hyundai-autossa on pahoja vaurioita. Neuville siis hävisi Rovanperälle lähes neljä minuuttia ja putosi kisassa kuudenneksi.  

Klo 15.39: Loeb jää Rovanperästä 0,2 sekuntia, joten suomalaiselle kisan ensimmäinen pohja-aika!

Klo 15.36: Ogier maalissa, ero 0,6 sekuntia Rovanperän eduksi. 

Klo 15.34: Neuville on pätkän maalissa, lähes neljä minuuttia Rovanperän perässä. Myös Evans häviää suomalaiselle, noin 10 sekuntia. Neuville: "Meillä on ollut iskunvaimentimen kanssa ongelmia pitkin päivää. Se petti vain muutaman kilometrin jälkeen tällä pätkällä", Neuville harmitteli ja toivoi, että he saavat korjattua hieman ongelmaa ennen seuraavaa pätkää. 

Klo 15.29: Neuvillen kisa on pilalla. Auton oikea etukulma on pahasti murskana. Näyttäisi siltä, että iskunvaimentimen yläpää on tullut läpi konepellistä. Neuville joutuu linkkaamaan rikkoutuneella autolla vielä seuraavankin ek:n läpi. Rovanperä nousee siis jo neljänneksi. 

Klo 15.27: Neuvillella on suuria ongelmia. Hän on lähes kaksi minuuttia Rovanperää perässä väliajoissa. Myös Evans on Rovanperän perässä väliajoissa.  

Klo 15.21: Katsuta häviää Rovanperälle peräti 18 sekuntia, joten suomalaisen vauhti oli vahvaa. 

Klo 15.18: Lisätietoa renkaista: Rovanperällä ja Ogierilla on tällä etapilla käytettävien pehmeiden renkaiden lisäksi kaksi nastatonta talvirengasta kontissa seuraavaa, osittain lumista pätkää varten. Ogierin kanssa kisan voitosta taistelevalla Loebilla on puolestaan kaksi nastarengasta seuraavaa pätkää varten. Neuville on lähtenyt matkaan rohkeasti ilman talvirenkaita. 

Klo 15.18: Rovanperä maalissa, väkevä suoritus. "Tämä erikoiskoe on minulle kisan mieluisin. Tämä oli ihan ok suoritus", suomalainen kommentoi. 

Klo 15.08: Ralli jatkuu. Toyotan Kalle Rovanperä ensimmäisenä vauhtiin! Suomalaisella on autossaan alla neljä pehmeätä rengasta. 

Klo 15.05: Monte Carlossa nähdyt ulosajot ovat osoittaneet myös sen, että uudet Rally1-autot ovat erittäin turvallisia. Alla olevalla videolla selvitetään nykyautojen turvallisuutta. 

Klo 15.00: Tervetuloa takaisin ralliseurannan pariin! Päivän kolmas ja kisan 12. erikoiskoe starttaa vajaan kymmenen minuutin päästä. 

EK11: Saint-Geniez / Thoard 1 – 20,79 km

EK11:n lopputulokset:

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1.

Sébastien Ogier

Toyota

14.17,1

2.

Kalle Rovanperä

Toyota

+4,5

3.

Craig Breen

M-Sport

+4,9

4.

Sébastien Loeb

M-Sport

+5,4

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+18,6

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+27,6

7.

Thierry Neuville

Hyundai

+40,1

8.

Ott Tänak

Hyundai

+50,2

Kesk.

Elfyn Evans

Toyota

+10.00,0

Kesk.

Gus Greensmith

Hyundai

Kello 13.09: Erikoiskoe numero 12 alkaa lauantaina kello 15. C Moren rallistudio puolestaan starttaa puoli tuntia aiemmin kello 14.30.

Kello 13.02: Sebastien Ogier ajaa pohjat! Hän on 4,5 sekuntia nopeampi kuin Rovanperä, joka on ajanut lauantaina kuin toiselta planeetalta verrattuna perjantaihin.

Rovanperä on koko pätkän toiseksi nopein.

Sebastien Loeb jää EK11:n neljänneksi ja joutuu taipumaan kokonaistilanteessa maanmiehelleen Ogierille.

Kärkitaistelu ranskalaisten välillä säilyy tiiviinä, kun kokonaistilanteessa kaksikon välinen ero on vain 5,4 sekuntia. Elfyn Evans on ulosajonsa myötä ulkona voittotaistosta.

Rovanperä nousee hyvän EK11:n ja Evansin kesketyksen myötä kaksi sijaa rallin kokonaistilanteessa viidenneksi. Toyota-kuski on noussut jo yhteensä neljä sijaa aamupäivän kolmen pätkän aikana.

Rovanperällä on vielä erinomaiset mahdollisuudet nousta lauantain aikana neljänneksi, silää Thierry Neuville on kärsinyt koko päivän teknisistä ongelmista, ja belgialaisen mukaan tilanteelle ei ole tänään enää mitään tehtävissä.

Kello 12.54: Elfyn Evans ajaa ulos! Toyotan walesilaiskuski täräyttää ulos kuivan kelin tieltä, kun osuu mutkan sisäreunassa olevaan mäkeen ja karauttaa sitten ulkoreunasta ulos, eikä pysty jatkamaan.

Ranskalaiskatsojilta ei tunnu heruvan liikaa apua. Tilanne on epätoivoinen.

Pääkuvan videolla kuvaa Elfyn Evansin ulosajosta sekä kuvaa, joka paljastaa auton jääneen roikkumaan vaarallisesti alla olevan tien ylle. 

C Moren asiantuntijan Teemu Sunisen mukaan Evans olisi päässyt jatkamaan, jos olisi saanut apua katsojilta. 

Walesilaiskuskin auto jäi roikkumaan vaarallisesti alempana olevana tien yläpuolelle. Onneksi se jää kuitenkin riittävän tukevasti sijoilleen.

Kello 12.49: Rovanperän aika näyttää toistaiseksi olevan kovaa valuuttaa ainakin muiden tallien autoja vastaan. 

Elfyn Evans sen sijaan on pitämässä jälleen hyvää vauhtia ja on väliajoissa tällä hetkellä kahdeksan sekuntia Rovanperää nopeampi.

Tänakilla on pahoja ongelmia.

Kello 12.45: Thierry Neuville luistelee lumella ja vetää mutkan hieman leveäksi. Samaan aikaan Tänak täräyttää kallionseinämään.

– Slickseillä kun ollaan lumella, ei saa innostua liikaa pienistä asfalttiläikistä ja pidon toiveista, Suninen ruotii.

Tänakin tilanne katsottavissa alta.

Craig Breen ei saakaan alitettua Rovanperän aikaa, vaan on maalissa 0,4 sekuntia suomalaista hitaampi.

Kello 12.37: Rovanperä asettaa pohja-ajaksi 14.21,6. Katsuta on lopulta 14,1 sekuntia hitaampi, joten Rovanperä nousee sijan Monten kokonaistilanteessa.

Craig Breen on ajamassa pohjia, kun taas Ott Tänak sudittelee lumella. Virolaiskuskilla ei ole kunnon talvirenkaita allaan, joten aikatappiota tulee.

– Katsojat ehtivät katsomaan maisemia, kun mennään näin hiljaa, C Moren asiantuntija Teemu Suninen veistelee.

Kello 12.33: Gus Greensmith ei ole vielä startannut pätkälle ollenkaan. Britillä on ilmeisesti sattunut jotain edellisellä ek:lla tai siirtymäpätkällä.

Craig Breen näyttää jäävän Rovanperän vauhdista. Myös Takamoto Katsuta on jäänyt Rovanperästä toistakymmentä sekuntia, joten suomalaisnuorukaisen nousu Monten kokonaistilanteessa jatkuu.

Kello 12.29: EK10 on käynnissä, ja Rovanperä paahtaa tällä hetkellä täyttä kyytiä ja kieli keskellä suuta talvisilla vuoristoteillä. Meininki on Montea parhaimmillaan, kun tienpinta vaihtelee lumesta ja jäästä kuivaan ja märkään asfalttiin.

Kello 12.20: Erikoiskokeen startti viivästyy. Pätkälle ensimmäisenä lähtevä Kalle Rovanperä on GPS:n mukaan vielä matkan päässä starttipaikalta.

EK10: Saint-Jeannet / Malijai 1 – 17,04 km

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1.

Sébastien Ogier

Toyota

9.26,4

2.

Elfyn Evans

Toyota

+1,1

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+5,2

4.

Sébastien Loeb

M-Sport

+6,5

5.

Craig Breen

M-Sport

+11,1

6.

Ott Tänak

Hyundai

+15,8

7.

Thierry Neuville

Hyundai

+24,7

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+29,2

14.

Gus Greensmith

M-Sport

+1.41,5

Kesk.

Oliver Solberg

Hyundai

Kello 11.52: Ogier kuittaa ek:n nopeimman ajan ja päihittää Evansin 1,1 sekunnilla. 

Sebastien Loeb on 6,5 sekuntia hitaampi ja pätkän neljäs. Ogier ja Loeb ovat nyt tasatilanteessa rallin kärjessä! 

Kutkuttava tilanne ennen lauantaiaamupäivän viimeistä erikoiskoetta, jossa on luvassa perinteistä Monte-menoa – ja lunta.

Rovanperä siis kolmanneksi nopein EK10:llä. Kokonaistilanteessa suomalainen on nyt seitsemäs ja vain seitsemän sekuntia kuudentena olevaa japanilaista Takamoto Katsutaa perässä.

EK11 starttaa kello 12.16!

Kello 11.41: Elfyn Evans ajaa pohjat! Päihittää Rovanperän 4,1 sekunnilla.

Myös Sebastien Ogier on hyvässä iskussa. Rovanperä on ajamassa näillä näkymin ek:n kolmanneksi. Sebastien Loebilla on toki vielä sanansa sanottavana.

Kello 11.36: – Todella hieno pätkä – toivottavasti aika oli hyvä. Tuntui paljon paremmalta kuin eilen, Rovanperä jatkoi.

Thierry Neuville on jäämässä selvästi Rovanperän vauhdista. Belgialaisella tuntuu olevan jotain ongelmia. Jää jopa 19,5 sekuntia.

Neuvillen mukaan jokin autossa on rikki. – Olemme ongelmissa. Se on ohi.

Kello 11.31: – Mitä Oliverille kävi? Kalle Rovanperä ihmettelee maalissa. Hän ei huomannut ohittaneensa Hyundai-kuskia, jonka auto oli pöpelikössä erään mutkan ulkoreunassa.

Rovanperän aika näyttää olevan kova pala useammallekin kuskille. Suomalainen nokittaa 5,9 sekunnilla myös Craig Breenin, jonka renkaat pettävät ek:n lopussa.

Oliver Solbergin ulosajo nähtävissä alla.

Kello 11.25: Gus Greensmith valtavissa ongelmissa, sillä britti kärsii rengasrikon heti erikoiskokeen alkuun. Rovanperän pohja-aikaan on tulossa plussaa toista minuuttia.

Sitten spinnaa Takamoto Katsuta! Japanilaisella tuhraantuu aikaa sekuntikaupalla, kun auto pitää vielä käynnistää uudelleen.

Craig Breen on ajamassa uusia pohjia – ainakin ensimmäisen aikamittauksen perusteella.

Kello 11.16: Oliver Solberg ajaa ulos! Hyundai-kuski lukitsee jarrunsa ja karauttaa autonsa pöpelikköön. Ei pysty jatkamaan.

Rovanperä ohittaa ulosajopaikan vaivattomasti.

Kello 11.09: Lauantain toinen erikoiskoe viivästyy parilla minuutilla, mutta on pian valmis alkaamaan!

Aurinko paistaa Etelä-Ranskassa, ja asfaltti on toisella pätkällä huomattavasti kuivempi kuin lauantain avausosuudella. Pölyä ja liikaa tienpinnassa sen sijaan riittää.

EK9: Le Fugeret / Thorame-Haute – 16,80 km

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

9.12,8

2.

Kalle Rovanperä

Toyota

+0,7

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+3,9

4.

Thierry Neuville

Hyundai

+5,0

5.

Craig Breen

M-Sport

+6,1

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+6,3

7.

Sébastien Loeb

M-Sport

+7,3

8.

Gus Greensmith

M-Sport

+7,6

9.

Oliver Solberg

Hyundai

+15,9

10.

Ott Tänak

Hyundai

+1.16,8

Kello 10.10: Kilpailun kärki kiristyy, kun Evans nousee lähemmäs ranskalaiskuskien kantaan. 

Rovanperä puolestaan noussee Tänakin ohi seuraavalla erikoiskokeella. Seitsemäntenä olevaan Takamoto Katsutaan on sitten matkaa jo puolisen minuuttia.

Monten kymmenes erikoiskoe käynnistyy Suomen aikaa kello 11.08.

Kello 9.55: Sebastien Loeb saapuu viimeisenä maaliin ja jää Evansin pohjista yli seitsemän sekuntia. 

Ogier oli ek:n kolmanneksi nopein. Rallin avauspäivien vaikeuksista huimasti petrannut Rovanperä oli upeasti pätkän toiseksi nopein!

Kello 9.48: Elfyn Evans ajaa pohjat! – Oli ihan okei, mutta ei täydellinen, walesilainen kommentoi ajamistaan. Hän alittaa Rovanperän aiemman pohja-ajan niukasti, 0,7 sekunnilla.

Kello 9.45: Edes Thierry Neuville ei yllä Rovanperän vauhtiin. Hän on maalissa 4,3 sekuntia perässä. 

Jotain Rovanperän huimasta parannuksesta kertoo se, että ensimmäisellä mittauspisteellä myös Sebastien Ogier on suomalaista hitaampi! 

Kello 9.43: – Tänakin ralli alkaa olla taputeltu, arvioi C Moren asiantuntija Teemu Suninen. Virolainen on ek:n maalissa minuutin ja 16 sekuntia Rovanperää hitaampana.

Kello 9.40: Kalle Rovanperän ajama pohja-aika pitää yhä pintansa. Craig Breenkin jää suomalaisesta yli viisi sekuntia. Greensmith jää 6,9 sekuntia. Ott Tänak on valtavissa ongelmissa. Hyundai-kuskilla on rengasrikko. 

Kello 9.33: Myös Takamoto Katsuta jää Rovanperästä, 5,6 sekuntia. Nyt seurataan, miten suomalaisen aika vertautuu Gus Greensmithin ja Craig Breenin vauhtiin. 

Pätkä on hankala kaikille, koska ajo-osuus on uusi jokaiselle MM-kuskille.

Kello 9.31: – Tämä oli taas hieman parempi, Rovanperä tuumaili maalissa. Balanssiongelma vaivasi Toyotan suomalaista kuitenkin edelleen. 

Kello 9.29: Oliver Solberg on maalissa. Hän valittaa auton ohjaamoon tulvivasta savusta. Lisäksi jäinen tie aiheutti norjalaiselle ongelmia. Kalle Rovanperä päihittää Hyundai-kuskin maalissa peräti 15 sekunnilla! 

Kello 9.25: Rovanperä on aloittanut pätkän hyvässä rytmissä. Suomalainen on ensimmäisellä mittauspisteellä ruinsaat viisi sekuntia Oliver Solbergia nopeampi.

Kello 9.21: Olosuhteet ovat hankalat. Tie on paikoin jäässä ja paikoin märkää. Pakkasta on 5–8 astetta, mutta tietä on suolattu. Sulissa kohdissa asfaltti on kostea.

Kello 9.18: Kalle Rovanperä pääsee starttaamaan polulle lauantaina ensimmäisten joukossa. Toyota-kuski sai hieman apua ongelmiinsa perjantaina, kun auton geometriaa muokattiin. Nuorelta suomalaiskuskilta voi odottaa lauantaina selvää parannusta, vaikka vaikeahkoa on varmasti edelleen.

Kello 9.11: Päivän ensimmäinen ja koko viikonlopun yhdeksäs erikoiskoe starttaa kello 9.17.

Kello 09.10: Tervetuloa mukaan Monte Carlon MM-rallin lauantaipäivän seurantaan! Päivitämme tähän artikkeliin kaikki kilpailupäivän merkittävimmät tapahtumat videoineen. Lisäksi rallipäivää voi seurata C Moressa, joka lähettää kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä. 

Lue myös:

    Uusimmat