Mainos

Japanin keskuspankki suunnittelee ostavansa pankeilta osakkeita

Japanin keskuspankki BOJ teki tänään yllätyssiirron, kun se ilmoitti suunnitelmistaan ostaa pankeilta niiden hallussa olevia osakkeita. Talousvaikeuksissa oleville pankeille se olisi siunaus, mutta pankkianalyytikot pelkäsivät keskuspankin pistävän oman uskottavuutensa vaakalaudalle.

Japanin keskuspankin keinot maan talouden kääntämiseksi nousuun ovat olleet vähissä, sillä BOJ:n keskeinen ohjauskorko ollut käytännössä nollassa yli vuoden. Suunnitelma osakkeiden ostamisesta julkistettiin tunti sen jälkeen, kun keskuspankki oli päättänyt pitää ohjauskoron ennallaan.

Keskuspankin pääjohtaja Masaru Hayami sanoi Tokiossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että keskuspankin on harkittava toimia, joilla se voi auttaa pankkeja pienentämään osakeomistuksesta aiheutuvia riskejä. Osakekurssien lasku on syönyt pankkien pääomia ja heikentänyt niiden vakavaraisuutta .

Hyamin mukaan suunnitelluilla osakeostoilla keskuspankki ei pyri nostamaan osakkeiden hintoja tai lisäämään kauppaa. Pankkianalyytikot olivat täysin toista mieltä. He katsoivat keskuspankin suunnitelmien tähtäävän juuri kurssien vedätykseen. Lisäksi he varoittivat vaikutusten jäävän väliaikaisiksi, ellei samaan aikaan tehdä todellisia rakenteellisia muutoksia.

Keskuspankin suunnitelmia arvioineet pitivät suurena riskinä sitä, että ongelmalliset osakeomistukset vain siirretään keskuspankille. Se heikentäisi keskuspankin pelivaraa, kun sen omaisuusmassasta osa olisi aikaisempaa heikompaa. Myös jättimäisten ostojen käytännön järjestelyjen onnistumista epäiltiin.

Tokion pörssin hintakehitystä kuvaava Nikkei-indeksi kävi tässä kuussa alimmillaan 19 vuoteen. BOJ:n tilastojen mukaan mukaan Japanin suurimmilla pankeilla oli maaliskuun lopussa osakkeita noin 25 triljoonan jenin eli lähes 210 miljardin euron arvosta. Japanin valtiovarainministeriön pitäisi hyväksyä keskuspankin suunnitelma ensi kuussa.

Valtioiden ja yritysten luottokelpoisuutta arvioiva amerikkalainen Standard & Poor's luonnehti Japanin keskuspankin suunnitelmia "tyrmistyttäväksi", mutta ei ole vielä ilmoittanut muutoksista Japanin luottoluokitukseen. Luokituksesta riippuu, millä hinnalla valtiot ja yritykset saavat lainaa markkinoilla.

Keskuspankin ilmoitus hyydytti osakekurssien laskua Tokioin pörssissä, kun juuri pankkiosakkeiden hinta vahvistui. Suunnitelma tiputti myös jenin arvoa suhteessa dollariin, mutta myöhemmin tilanne korjaantui jonkin verran.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.