Mainos

Japani uhkaa jättää valaanpyyntikomission

Japani olisi halunnut rannikkoseudun kylilleen luvan pyytää lahtivalaita. Nyt se on aikeissa jättää kansainvälisen valaanpyyntikomission.

Japani on uhannut jättää kansainvälisen valaanpyyntikomission (IWC), koska se ei Alaskassa pidetyssä komission vuosikokouksessa saanut haluamaansa lupaa valaanpyyntiin.

Japanin toiveena oli ollut, että rannikkoseudun kylät olisivat saaneet luvan pyytää lahtivalaita. Se ei vienyt asiaa viralliseen äänestykseen kun ilmeni, että useat maat olivat tiukasti luvan myöntämistä vastaan.

Komissio äänesti aiemmin tällä viikolla sen puolesta, että valaanpyynti sallitaan Yhdysvaltain, Venäjän ja Grönlannin alkuperäiskansoille. Japani olisi halunnut, että sen pyyntiyhteisöille myönnetään sama lupa, koska valaanpyynti on kuulunut niiden kulttuuriin tuhansia vuosia.

Vastustajien mukaan todellisuudessa kyse oli yrityksestä aloittaa uudelleen kaupallinen valaanpyynti, jonka IWC kielsi 21 vuotta sitten.

Komissiossa ovat vuosien ajan riidelleet Japanin johtamat pyyntiä puoltavat maat sekä vastustajat, joihin kuuluu monia Euroopan maita.

Viime vuoden kokouksessa valaanpyynnin kannattajat saivat läpi julkilausuman, jonka mukaan nykyinen kielto on turha ja komission pitäisi valaiden suojelemisen sijaan keskittyä kaupallisen valaanpyynnin rajoittamiseen.

Nyt puolestaan pyynnin vastustajat ajoivat läpi julkilausuman, jonka mukaan olemassa oleva kielto on tärkeä keino suojella valaita. Kummassakaan tapauksessa julkilausuma ei ollut sitova, sillä tähän tarvittaisiin kolmen neljäsosan enemmistö.

Japanissa pyydetään vuosittain tuhatkunta valasta tutkimustarkoituksiin, mutta valaiden liha myydään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.