Jan Vapaavuori lataa suorat terveiset ministeriölle – pitää uutta käännettä vaalitemppuna: "Halutaan vähän ylimääräistä draamaa"

4:32
Katso video: Näin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi sosiaali- ja terveysministeriön uutta linjausta.

Pormestari Vapaavuoren mukaan viestintä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa on ollut pandemian aikana hankalaa. Nyt ministeriö haluaa kaupungilta siunauksen ravintolarajoitusten höllentämiselle. Pormestari pitää linjausta vaalitemppuna.

Ravintolarajoituksiin saatiin tänään lievennyksiä, mutta pääkaupunkiseudulla yrittäjät joutuivat tyytymään vain yksittäisiin kevennyksiin. Esimerkiksi baarien aukioloaikoihin ei saatu minkäänlaista pidennystä.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi Helsingin Sanomille, että maan hallituksella olisi valmius tehdä asetuksen muutos tartuntatautilakiin jo torstaisessa kokouksessaan, jos Uudenmaan alueelta vain saataisiin sitä tukeva ilmoitus tautitilanteesta.

– Jos huomenna Uusimaa ilmoittaisi siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen, valtioneuvosto voisi muuttaa tartuntatautilain asetusta torstaina ja ravintolarajoituksia voitaisiin purkaa perjantaina, Tuominen totesi lehdelle tiistaina.

Ravintolarajoitusten lievennyksistä vastaa hallitus. Alueet linjaavat taas itse omasta tautitilanteestaan.

Vapaavuori: Alueilla ei minkäänlaista roolia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa MTV Uutisten haastattelussa, ettei alueilla ja kaupungeilla ole minkäänlaista roolia ravintolarajoitusten kiristämisessä tai höllentämisessä.

– On selvää, että hallitus nojaa osin epidemiatilanteeseen, kuten se on tehnyt tämän kriisin aikana. Useamman kerran on sekä kiristetty että kevennetty ja kertaakaan ei ole meiltä kysytty.

– Nyt tällä kertaa tunnutaan kysyttävän näin vaaliviikolla niin siihen ei varmaan ole mitään muuta perustetta, kuin että nyt on vaaliviikko.

Vapaavuori painottaa, että valtioneuvostolla on täysi oikeus tehdä ravintolarajoituksia koskevia päätöksiä haluamallaan tavalla.

– Viimeisen 15 kuukauden aikana kertaakaan alueelta ei ole kysytty mitään. Se, että STM vaaliviikolla kysyy ei voi perustua mihinkään muuhun kuin siihen, että nyt on vaaliviikko.

Vapaavuori: Vuorovaikutus ollut vaikeaa

Pormestari kertoo olevansa yllättynyt siitä, että STM haluaa kaupungilta linjauksen, ennen kuin rajoituksia mahdollisesti höllennetään. Moni odottaa muun muassa aukioloaikojen pidentyvän, jos Uusimaa siirtyy leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Vapaavuori muistuttaa kuitenkin jälleen, ettei alueen linjausta höllennyksiä varten tarvita.

– Tavallaan on jotenkin kiva, että näin vaaliviikolla STM haluaa ruveta käymään vuorovaikutusta kaupungin kanssa, joka tähän saakka on ollut vaikeaa.

Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen huomenna. Vapaavuoren mukaan alueen kehitys on jatkunut suotuisana jo pitkään.

– Itse henkilökohtaisesti näen, että meillä on mahdollisuus olennaisesti keventää kaikki rajoituksia, myös ravintolarajoituksia.

Kokouksen asialistalla on myös alueen siirtyminen kiihtymistasolle. Vapaavuori väläytti jo viime viikolla järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että edellytykset kiihtymisvaiheeseen siirtymiselle voivat täyttyä jo tällä viikolla.

Päätös tehdään huomisten lukujen perusteella.

Ennen sitä pormestari haluaa kuitenkin lähettää terveisiä sosiaali- ja terveysministeriöön.

– Onneksi kunnallisvaaleja järjestetään vain neljän vuoden välein. Ainoa asia, mikä tässä mättää on vaalit. Vaaliviikolla halutaan vähän ylimääräistä draamaa. Ilmeisesti kaikki gallupit eivät ole miellyttäneet kaikkia vaaleissa ehdolla olevia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja