Jalkojen turvotus pitkillä lennoilla voi kertoa hengenvaarasta

20:26

Fysioterapeutti kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi lentomatkustajien jalat turpoavat ja mitä siitä voi seurata.

Jalkojen turpoaminen pitkällä lentomatkalla johtuu lihastoiminnan puutteesta.

– Laskimoveren paluu alaraajoista sydäntä kohti vaatii apumekanismeja, joista tärkeimmät ovat toimiva läppäjärjestelmä laskimosuonissa ja alaraajojen lihasten työ. Kun lihakset supistuvat rytmisesti esimerkiksi liikkuessa, niin ne tuottavat painetta laskimoita vasten ja ikään kuin painavat laskimoita lyttyyn. Läpät sitten ohjaavat sitä verta sydäntä kohti. Kun ollaan lentokoneessa paikallaan pitkiä aikoja, tämä lihaspumpputoiminta puuttuu, fysioterapeutti Tom Väisänen kertoi lähetyksessä.

Periaatteessa kaikki tuntikausien istuminen johtaa samaan lopputulokseen, oltiin sitten junassa, autossa tai vaikka työpisteellä.  

– Mutta lentokoneessa on vielä se ongelma, että ilmanpaine on siellä 10 000 metrin korkeudessa erilainen kuin maan pinnalla. Se vaikuttaa negatiivisesti.

Onko jalkojen turpoaminen vaarallista?

– Kyllähän siinä veritulpan vaara on pitkillä lentomatkoilla. On kuultu, että ihmiset saavat silloin laskimoveritukoksen, ja sehän pahimmillaan saattaa johtaa keuhkoemboliaan, joka on hengenvaarallinen tilanne, Väisänen sanoi.

Jutun otsikkoa on korjattu 27.6. klo 9.50. Toisin kuin aiemmasta otsikosta "Jalkojen turvotus pitkillä lennoilla voi olla hengenvaarallista" saattoi käsittää, jalkojen turvotus sinänsä ei ole hengenvaarallista. Se voi kuitenkin olla oire veritulpasta, joka voi johtaa hengenvaaralliseen keuhkoemboliaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja