Jalkapallossa suunnitellaan sylkemisen rankaisemista – kiekkoväki huvittunut ehdotuksesta: ”Jäähyaitioita pitäisi suurentaa”

FIFA on pohtinut sylkemisen vaikutusta virusten leviämiseen ja harkinnut jopa keltaisen kortin antamista, jos ”klimppi” irtoaa pelissä. Sylki ja räkä lentävät villisti kiekkokehissäkin. Pitäisikö siihen puuttua, kun sarjat alkavat?

Pelaaja hyppää vaihdon jälkeen vaihtoaitoon, painaa kyynärpäät polviin ja irrottaa suustaan valtavan sylkivanan, joka tippuu kumimatolle.

Maalivahti nostaa katkon aikana maskin ylös, hörppää pullosta ja räkäisee vedet ulos suustaan.

Aloitukseen valmistautuva sentteri tekee ylimääräisen kaarroksen, painaa jääkiekkohanskan peukalolla nenää ja tyhjentää ”hanan” jäälle.

Koronavirus on herkistänyt miettimään äärimmäisiä keinoja tautien leviämisen estämiseksi. Kun jääkiekkosarjat joskus palaavat tauolta, olisiko mahdollista, että nämä kaikki teot olisivat kiellettyjen listalla?

”Sylkeminen on epähygieenistä”

Jalkapallon puolella sylkeminen on jo asetettu kyseenalaisten toimintojen kategoriaan. Telegraphin mukaan Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n lääketieteellinen komitea on kartoittanut sylkemisen vaaroja.

Lääketieteellinen asiantuntija Michel D’Hooghe väläytti jopa mahdollisuutta, että pelaajat saisivat sylkemisestä keltaisen kortin.

– Sylkeminen on epähygieenistä, ja se levittää virusta. Se on yleistä jalkapallossa, hän totesi.

Jalkapallossa ja jääkiekossa sylki irtoaa ihmisestä hyvinkin vaistomaisena toimintona. Sisäpalloiluissa, kuten koripallossa ja lentopallossa, sylkeminen on harvinaisempaa – ihan siitäkin syystä, että pelialustasta tulisi toivottoman liukas, jos se olisi pommitettu räkämiinoilla.

Sylkemisestä ei saa jääkiekossa (eikä muissakaan lajeissa) kilpailuetua, vaan se on enemmänkin pinttynyt, huono tapa. Toisaalta hammassuojat kiihdyttävät jonkin verran syljen eritystä.

Jotkut pelaajista eivät halua tankata liikaa nestettä, vaan he ainoastaan huuhtelevat kuivuneen suunsa ja purskauttavat vedet ulos lähiympäristöön.

Sylkevä maalivahti?

Mitä jos jääkiekossa saisi sylkemisestä kahden minuutin rangaistuksen? Minnesota Wildin organisaatiossa torjuvaa maalivahtia Kaapo Kähköstä koko kysymys naurattaa.

– Jäähyaitioita pitäisi ainakin suurentaa, Kähkönen heittää.

Kähkönen ei juurikaan sylje maalissa kiekkoja – eikä eritteitä.

– Tiedän kyllä, että monet maalivahdit sylkäisevät vettä suustaan katkoilla, mutta itselläni se ei ole tapana.

”Ihan turhaa härdelliä”

Vaasan Sportin Jonne Virtanen ja HIFK:n Lennart Petrell eivät innostu siitä, että tuomari ilmoittaisi kahden minuutin rangaistuksen sylkemisestä.

– Kai siihen tottuisi, mutta aiheuttaisi ihan turhaa härdelliä, Virtanen sanoo.

– Pitää enemmänkin ajatella asiaa maalaisjärjellä. Enemmänkin voidaan keskustella siitä, että onko kiekkopeli ylipäätään oikea paikka, jos uhkana on tautien tarttuminen, Petrell huomauttaa.

Jokereihin siirtynyt valmentaja Pekka Kangasalusta ei usko, että sylkemisestä rankaiseminen toimisi jääkiekossa.

– Mutta onhan tuo mietinnän paikka, jos korona jatkaa jylläämistä.

Määrääkö Kukkosen uran jatkumisen?

Ex-pelaaja Esa Pirneksen mielestä sylkemisestä on tuskin haittaa, jos se suuntautuu erilliseen ämpäriin tai pussiin.

– Tämä asia saattaa ratkaista Lasse Kukkosen uran kohtalon, Pirnes heittää pienen piikin Kärppien konkaripelaajan suuntaan.

Rangaistusten sijaan hän ehdottaa tapojen muuttamista.

– Kun liikkuu koko ajan viileässä, nenä vuotaa helposti. Se on eri asia sitten, miten niistämisen hoitaa. Ei se tarvitse olla mikään ihan trukkikuskin niistotapa.

Mitä Kukkonen itse asiaan sanoo?

– Kai sen voisi vaan sopia, ettei niin tehdä. Ei jäähyn arvoinen teko. Uskoisin, että terve järki ohjaa paremmin.

”Poikkeusoloissa poikkeuksellisia toimia”

Tapparasta TPS:ään siirtynyt Juhani Jasu pohtii, että sylkemistä olisi vaikea valvoa. Hän ei kuitenkaan tyrmää ajatusta mahdollisesta rangaistuksesta.

– Poikkeusolot vaativat varmaan jotain poikkeuksellisia toimiakin. Jos sillä todettaisiin olevan mahdollisesti positiivinen vaikutus, niin ilman muuta.

Miten tuomari ilmoittaisi kahden minuutin sylkemisjäähystä? Olisiko merkkinä iso käden tekemä kaari suusta?

Toisen pelaajan päälle sylkeminen tai sen yrittäminen on ollut rangaistavaa tähänkin asti. Siitä rapsahtaa automaattisesti ottelurangaistus.

Sellainen tapaus nähtiin NHL:ssä marraskuussa 2019, kun Washington Capitalsin Garnet Hathaway sylkäisi tappelun yhteydessä Anaheim Ducksin Erik Gudbransonia. Sitä tekoaan Hathaway sai katua kolmen ottelun pelikiellon ajan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja