Jalkapallopomon toimet taas suurennuslasin alla – saksalaislehti: Fifan puhdistajana esiintynyt puheenjohtaja laskutti satojatuhansia euroja väärin perustein

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino laskutti huhtikuussa 2017 liitolta tilauslentokoneen käytön väärin perustein, paljastaa saksalaislehti Süddeutsche Zeitung (SZ).

Infantino ja kolme hänen seurueeseensa kuulunutta Fifan työntekijää olivat huhtikuussa 2017 työmatkalla Etelä-Amerikassa. Infantino vuokrasi alkuperäisen matkasuunnitelman vastaisesti tilauslentokoneen, jolla hän palasi Surinamista Sveitsiin.

Saksalaislehden arvion mukaan tilauslennon hinta on ollut kuusinumeroinen luku.

Infantino perusteli yksityiskoneen käyttöä sillä, että hänen alkuperäinen reittilentonsa olisi viivästynyt teknisten ongelmien takia ja häntä odotti Nyonissa tapaaminen Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajan Aleksander Ceferinin kanssa. Infantinon mukaan tapaaminen odotti häntä 12. huhtikuuta 2017 kello 14 Nyonissa, mutta SZ:n mukaan Ceferin oli tuolloin Armenian pääkaupungissa Jerevanissa, noin neljän ja puolen tunnin lentomatkan päässä Sveitsistä.

Fifa ei ole vastannut lehden kysymyksiin muuten kuin ilmoittamalla, että tilauslento oli liiton määräysten mukainen.

– On lähes mahdotonta vastata kysymyksiinne näin nopeasti, koska keskityn tällä hetkellä koronavirustilanteeseen. Lisäksi minun täytyy katsoa arkistoa ja kaikkia asianhaaroja, Fifan riippumaton sisäinen tarkastaja Tomaz Vesel oli vastannut SZ:n kysymykseen maanantaina eikä tämän jälkeen ollut reagoinut jatkokysymyksiin.

Vesel hoitaa Fifa-pestiään sivutoimisena ja saa siitä SZ:n mukaan 281 000 dollarin vuosipalkkion sekä kulukorvaukset ja päivärahat. Veselin päätyö Slovenian valtiontalouden tarkastusvirastossa tuo hänelle lehden mukaan 60 000–70 000 euron vuosipalkan.

Fifan puhdistaja

Infantino nousi Fifan johtoon helmikuussa 2016, kun hänen edeltäjänsä Sepp Blatter oli joutunut lähtemään korruptioskandaalin takia. Infantino on julkisuudessa esiintynyt Fifan puhdistajana.

– Tämä järjestö muuttui runsaassa kolmessa vuodessa lähes rikollisjärjestöstä sellaiseksi, joka kehittää jalkapalloa, Infantino sanoi viime kesänä, kun hänet oli valittu toiselle nelivuotiskaudelle järjestön johtoon.

SZ:n uusi paljastus ei ole ensimmäinen uutinen, joka saa Infantinon kiusalliseen valoon. Huhtikuun lopussa sveitsiläinen sanomalehti Tribune de Geneve paljasti, että Infantino oli pyrkinyt vaikuttamaan Sveitsin valtakunnansyyttäjän tutkimukseen, joka koski hänen omia toimiaan. Syyttäjänvirasto käynnisti tutkinnan alkuvuodesta 2016 pian sen jälkeen, kun Infantino oli valittu puheenjohtajaksi.

Virasto selvitti, oliko Infantino ohjannut entisessä tehtävässään Euroopan jalkapalloliitossa tv-tuloja veroparatiisiyritykseen. Lehden mukaan Infantino lähestyi valtakunnansyyttäjää syyttäjänvirastossa työskennelleen lapsuudenystävänsä välityksellä.

Valtakunnansyyttäjä ja Infantino tapasivat kolme kertaa, ja tutkimukset lopetettiin marraskuun 2017 tapaamisen jälkeen. Tribune de Geneven mukaan syyttäjänviraston ja Fifan juristien välillä käytiin yli 20 puhelinkeskustelua heinä-syyskuussa 2016.

Lue myös:

    Uusimmat