Merkittävä sähköpostivuoto paljastaa: Fifan puheenjohtaja sekaantui rikostutkintaan – salaisia tapaamisia syyttäjän kanssa

Football Leaks on toimittanut saksalaislehti Der Spiegelille keräämiään sähköposteja, jotka asettavat Fifan nykyisen puheenjohtajan Gianni Infantinon ja sveitsiläisen rikossyyttäjän Michael Lauberin kyseenalaiseen valoon.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon ystävän ja neuvonantajan Rinaldo Arnoldin sähköposteista paljastuu, kuinka Infantino tapasi liittovaltion rikossyyttäjän Michael Lauberin epävirallisissa merkeissä useaan otteeseen.

Samaan aikaan Lauberin johtama syyttäjänvirasto Sveitsissä tutki Euroopan jalkapalloliiton Uefan kirjanpidossa kysymyksiä herättänyttä 6,7 miljoonan euron suuruista pankkisiirtoa.

Korruptioepäilykset koskivat ennen kaikkea vuoden 2006 jalkapallon MM-kisojen haku- ja valintaprosessia. Kisat järjesti Saksa, ja vuodesta 2015 lähtien Sveitsissä on tutkittu epäilyttävää rahaliikennettä entisen Adidas-pomon Robert Louis-Dreyfusin, Saksan jalkapalloliiton, pelaajaikonin Franz Beckenbauerin, Fifan ja sen johtoryhmään kuuluneen qatarilaisen Mohamed Bin Hammamin välillä.

Bernin syyttäjänvirasto nosti tapauksesta ensimmäiset syytteet maaliskuussa. Syytteen saivat Saksan jalkapalloliiton entiset puheenjohtajat Theo Zanziger ja Wolfgang Niersbach, liiton entinen pääsihteeri Horst R. Schmidt sekä Fifan entinen pääsihteeri Urs Linsi.

Euroopan jalkapalloliitossa Uefassa korkeassa asemassa Saksan MM-valinnan aikaan toiminut Infantino on toistaiseksi välttynyt kaikilta syytteiltä, vaikka hänen toimintansa on ollut ainakin välillisesti tutkinnan kohteena. Sveitsiläisjuristi oli Uefan lakiosaston johtajana allekirjoittamassa laajasti kyseenalaistettua tv-sopimusta eteläamerikkalaisen oikeuksienhaltijan kanssa.

"Valheellisia totuuksia tietoisesti ja tahallisesti"

Nyt yleisen rikossyyttäjän Michael Lauberin riippumattomuus tutkinnassa on kyseenalaistettu poikkeuksellisen suorasanaisesti liittovaltion syyttäjän toimintaa arvioivassa virallisessa raportissa.

48-sivuinen raportti syyttää Lauberia petollisesta toiminnasta ja tutkinnan vaikeuttamisesta. Johtavan syyttäjän katsotaan myös "kertoneen valheellisia totuuksia tietoisesti ja tahallisesti".

Lauberin kyseenalaisen toiminnan keskiössä on Der Spiegelin mukaan läheiset välit Gianni Infantinoon ja tämän ystävään, itsekin syyttäjänä Valaisin kantonissa toimineeseen Rinaldo Arnoldiin.

Der Spiegelin haltuunsa saamien sähköpostitietojen mukaan Fifan puheenjohtajaksi helmikuussa 2016 valittu Infantino ja Lauber tapasivat useaan otteeseen epävirallisissa merkeissä korruptiotutkinnan ollessa kesken.

Kaikkien yleisten toimintatapojen ja sääntöjen vastaisesti keväällä 2016 hotellissa ja ravintoloissa järjestetyistä tapaamisista ei tehty virallisia muistiinpanoja tai merkintöjä minnekään.

Sähköpostiviesteissä Arnoldin kanssa Infantino kertoi pyrkivänsä vaikuttamaan Lauberiin siten, että tämä vakuuttuisi hänen syyttömyydestään käynnissä olevassa korruptiotutkinnassa.

Huomionarvoista syyttäjän korruptiotutkinnassa vuoden 2006 MM-kisojen suhteen on myös se, että Lauberin suostumuksella Fifaa pidetään tapauksessa epäillyn tai syytetyn sijaan kantajana eli niin sanotusti uhrina.

Korruptiotapauksesta alkanut oikeuskäsittely Sveitsin Bellinzonassa on tällä hetkellä keskeytyksissä koronapandemian vuoksi. Bellinzonan rikosoikeuden mukaan tapauksessa on lisäksi ilmennyt seikkoja, jotka saattavat johtaa useiden todisteiden huomiotta jättämiseen.

Der Spiegelin mukaan rikosoikeus viittaa esiin nousseilla seikoilla juuri Lauberin toimintaan Sveitsin liittovaltion ylimpänä syyttäjänä ja hänestä tehtyyn, edellä kuvailtuun raporttiin.

Lehden mukaan Lauber on kiistänyt jyrkästi toimineensa väärin virka-asemassaan.

Fifan vastineen mukaan puheenjohtaja Infantino on ainoastaan pyrkinyt auttamaan syyttäjäviranomaisia kaikin mahdollisin tavoin tapauksen selvittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat