Jakavatko lapsesi huoneen? Näillä vinkeillä säilytät rauhan

Useissa talouksissa perheen nuorimmat jakavat huoneen, sillä tilaa on yleensä rajallisesti. Yhteisessä huoneessa asustelu herättää useita kysymyksiä oman rauhan, nukkumaanmenoaikojen sekä tavaroiden suhteen.

The Top 50 Questions Kids Ask -kirjan kirjoittanut Susan Barthell antaa viisi neuvoa, joiden avulla lasten yhteiselo samassa huoneessa sujuu lähes ongelmitta.

Lastenpsykiatrinakin työskentelevä Barthell muistuttaa vanhempia, ettei huoneen jakamista kannata pelätä. Lapset nauttivat toistensa seurasta, mutta tietenkään yhteiselo ei aina onnistu suunnitelmien mukaan.

Näin selätät yleisimmät ongelmat lasten yhteiselon suhteen:

Nukkumaanmenoaika

Ongelma: Barthellin mukaan eri-ikäisten lasten ei kannata mennä nukkumaan samaan aikaan. Vanhempi lapsi saa valvoa hieman pidempään kuin hänen nuorempi sisaruksensa. Muutoin vanhempi lapsi saattaa hieman närkästyä.

Ratkaisu: Lapsiperheen äiti kertoo, että yhteisessä huoneessa asuminen ja yhtä aikaa nukkumaan menemisestä seurasi vain jatkuvaa höpöttelyä ja leikkimistä.

Vanhemmat huomasivat, että eri nukkumaanmenoaikojen hyödyntäminen helpotti perheen arkea ja lapset nukahtivat omassa hiljaisuudessaan. Samalla vanhempi lapsi sai nauttia omasta rauhastaan tai vanhempiensa seurasta.

Henkilökohtainen tila

Ongelma: Lapset nauttivat yhteisen ajan viettämisestä, mutta omia tavaroitaan he eivät mielellään jaa. Barthellin mukaan ongelmia syntyy usein, jos lapsi ei voi säilyttää tavaroitaan suljetun oven takana.

Ratkaisu: Barthell suosittelee, että lapsella olisi oma tila ja säilytyspaikka tavaroilleen. Oman kaapin ja tilan lisäksi lapsen sängyn tulee olla hänen päätäntänsä alaisuudessa.

Lastenpsykiatrin mukaan toisilla tulisi olla lapsen suostumus esimerkiksi istua hänen sängyllään, jotta lapsella olisi päätäntävalta oman tilan ja tavaroiden suhteen. Näin ollen myös samassa huoneessa eläminen helpottuu.

Jos nuorempi sisarus ei ikänsä puolesta kuitenkaan ymmärrä pyytää lupaa, tulee vanhempien tarjota tähän ratkaisu esimerkiksi sijoittamalla vanhemman lapsen tavarat tarpeeksi korkealle. Tai sitten vanhemman lapsen tärkeille tavaroille voi antaa tilaa jostain toisesta huoneesta.

Oma rauha

Ongelma: Huoneen jakamisesta saattaa tulla ongelma, jos lapset ovat eri sukupuolen edustajia. Barthell suositteleekin, että eri sukupuolta olevien lasten kannattaa saada omat huoneet viimeistään kuusivuotiaina.

Ratkaisu: Lastenpsykiatrin mukaan on todella tärkeää, että lapsilla on oma rauha heidän vaihtaessa vaatteita. Tämä oma rauha voi olla esimerkiksi kylpyhuoneessa tai jossain muussa tilassa.

Riitatilanteet

Ongelma: Vaatteiden ja lelujen jakaminen on haastavaa kaikille sisaruksille, mutta ristiriidat tulevat yleisemmiksi, kun lapset asuvat samassa huoneessa. Ongelmat syntyvät kuin lapset ottavat toisen tavaroita ilman lupaa. On yleistä, että toinen lapsista sotkee enemmän ja ajoittain syy lankeaa kuitenkin siistimmän sisaruksen niskoille.

Ratkaisu: Lapsille täytyy asettaa tiukat säännöt aiheen suhteen ja tehdä selväksi, mitä tapahtuu sääntörikkomuksen seurauksena. Jälkiseurausten täytyy liikuttaa lasta, joten luultavasti lapsilla kannattaa olla erilaiset seuraamukset.

Muutokset

Ongelma: Lapset eivät välttämättä ole aina asuneet samassa huoneessa. Nuoremman lapsen siirtäminen vanhemman huoneeseen aiheuttaa takuulla hieman närää.

Ratkaisu: Tärkeää on saada lapset ymmärtämään, että huone kuuluu heille molemmille. Huonetta kutsutaan ehkä vahingossa vanhemman lapsen huoneeksi, vaikka sinne on jo tullut uusikin asukas. Kannattaakin pitää huoli siitä, että huonetta kutsutaan jatkossa heidän molempien huoneeksi.

Huone kannattaa sisustaa molemmille sopivaksi, jotta sisarukset tuntisivat olonsa kotoisaksi. Vanhempien tulisi myös kertoa lapsille syy huoneen jakamisen suhteen, jotta he ymmärtävät mistä on kyse.

Yleensä lapset haluavat oman huoneen viimeistään 8–9-vuotiaana, joten vanhempien kannattaa varautua siihen ja tehdä tarvittavia muutoksia ajoissa.

Lue lisää:

Lähde: Real Simple

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat