Jäikö Stubbille pääministeriydestä paha maku suuhun? "Hirveän moni toivoo, että epäonnistut"

Jäikö Stubbille pääministeriydestä paha maku suuhun? "Hirveän moni ihminen toivoo, että epäonnistut" 1:33
Jäikö Stubbille pääministeriydestä paha maku suuhun? "Hirveän moni ihminen toivoo, että epäonnistut"

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb muisteli Huomenta Suomessa pääministeriaikaansa, jonka hän myöntää olleen vaikeaa. Stubb vieraili Huomenta Suomessa osana syksyn mittaan toteutettavia presidenttiehdokkaiden haastatteluita.

Alexander Stubb on puhunut omasta pääministeriajastaan esimerkiksi Ylen Politiikka-Suomi-sarjassa vuonna 2021 sävyyn, joka on antanut käsityksen, ettei hän enää palaisi politiikkaan. 

– Varmaan siinä oli kyse siitä, että ei sisäpolitiikkaa. Presidentin tehtävä on aika pitkälti kuitenkin ulkopolitiikkaa ja kansainvälistä politiikkaa, Stubb pohtii.

Stubb lisää, että tunne siitä, että "tehtävä on suoritettu", liittyi kaiken kaikkiaan pitkään hallitus- ja ministeritaipaleeseen.

Jäikö pääministerin pestistä paha maku suuhun?

– Kyllä ja ei. Pääministerin tehtävä on siinä mielessä vaikea, että hirveän moni ihminen toivoo, että epäonnistut. Uskon, että vaikkapa Paavo Lipponen, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Juha Sipilä, Sanna Marin ja ehkäpä nykyään Petteri Orpo ovat aika pitkälti samaa mieltä, Stubb sanoo.

Stubb kuvailee pääministerin tehtävää erittäin haastavaksi.

– Se on oikeastaan poliittisesti ylivoimaisesti vaikein tehtävä. Kun sellaisen myllyn käy läpi, sitä muuttuu aika pohdiskelevaksi jälkikäteen, että mitä tuossa nyt oikein tapahtui. 

– Jälkikäteen siihen on pystynyt ottamaan etäisyyttä, ja totta kai tuntuu niin sanotusti paremmalta, Stubb toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat