Mainos

Jäät vasta vahvistuvat – ei kannata vielä mennä

Suomen merialueilla on jäätä vähemmän kuin tavallisesti. Ilmatieteenlaitoksen jääasiantuntijan mukaan turvallisesti rantajäille voi mennä vain Oulun pohjoispuolella. Silti ulkoilijoita liikkuu jäillä jo Helsingissäkin.

1:53

– Perämeren pohjukassa meren jäälle uskaltaa rannalla mennä. Täällä muualla jää on tullut vasta tällä viikolla ja jos ei ihan pakko ole mennä eikä tiedä mihin menee, on viisainta jäädä maan puolelle, neuvoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Jäät vahvistuvat ja laajenevat epätasaisesti. Jos on paikallistuntemusta ja jäänlukutaitoa, voi jäillä liikkua, muiden kannattaa pysyä poissa. Heikoista jäistä varottamisesta huolimatta ihmisiä jäihin hukkuu joka talvi.

Tiedon ja taidon lisäksi alkutalven jäillä korostuu oikeiden varusteiden merkitys.

– Naskalit, heittoliina ja kuivat vaatteet sekä vedenkestävästi pakattu kännykkä ovat tarpeellisia meren tai järven jäällä liikuttaessa, neuvoo Suomen luisteluliiton projektipäällikkö Maarten Odde de Bonniot.

Matkaluistelu on turvallinen tapa liikkua luonnon jäillä. Lajia varten aurataan rata, kun jää on riittävän vahvaa.

– Luonnon jäillä radat ovat kahdesta kilometristä aina 15 kilometriin asti, kertoo Odde de Bonniot.

Kevytkin aurauskalusto vaatii alleen 40 senttimetriä teräsjäätä, mutta luistelija vain 10 senttimetriä. Siksi voikin hyvällä syyllä sanoa, että matkaluistelu auratulla radalla on turvallisin tunnettu tapa harrastaa luonnon jäillä liikkumista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja