Mainos

Etelä-Suomen lumettomien järvien jäillä on nyt petollisen kaunista

1:47

Eteläisen Suomen jäätilanne on edelleen heikko. Tilanne on kuitenkin paranemassa, koska eteläisimmässäkin Suomessa pakkanen on jatkunut jo viikon verran. Jään kantavuuteen vaikuttaa erityisesti sen laatu.

Tuuli puhaltaa kovaa ja lennättää kaislan kappaleita vauhdilla lumettomalla jäällä. Aurinko paistaa ja jää kimmeltää kutsuvasti Hyvinkään Ridasjärvellä. Jää on täällä ennättänyt turvallisen paksuiseksi.

– Nyt näyttää ihan positiiviselta, alkaa olla pienimmillä järvillä ihan reilustikin jäätä, sanoo Jyri Kuusisalo.

Hän tietää mistä puhuu, sillä Kalastajan kanavalla hän jakaa toisen perustajan kanssa muun muassa turvallisuusvinkkejä.

Katso myös: Espoossa metsä jäätyi luistinradaksi:

0:53

Rauhallisin mielin jäälle voi mennä Keski-Suomen pohjoisosista aina pohjoisimpaan Suomeen asti, mutta muualla jää saattaa olla petollista. Merellä kiinteää jäätä löytyy vain Perämeren kaaresta ja sisimmistä lahdista.

– Jäätyminen alkoi nimenomaan pohjoisessa ja keskisessä Suomessa aikaisemmin. Siellä myös tuli aika paljon lunta ja lumi painoi ohutta teräsjäätä alaspäin. Silloin vesi nousi jäälle ja muodosti sohjoa, joka pakkasilla jäätyi kohvaksi. Kohvajää on huomattavasti heikompaa kuin teräsjää, kertoo Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija.

Jään pinnalle satanut lumi toimii eristeenä, eikä jäätä pääse syntymään.

– Olen kuullut keskisestä Suomesta tilanteita, että ulappa alueella olisi jäätä, joka kantaisi, mutta jää on rannassa niin heikkoa, ettei jäälle pääse, kertoo Vainio.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Turvallisinta jäällä on liikkua, kun teräsjäätä on 10 senttiä, mutta kohvajäätä tarvitaan noin 20 senttiä.

Jos jäille on kuitenkin syystä tai toisesta päästävä, on hyvä muistaa jäällä liikkujan turvavarusteet.

– Ainakin ensimmäisenä on ne naskalit, jotka eivät ikinä poistu muodista. Ne ovat välineet, joilla kampeat itsesi vedestä, jos jää pettää alta. Ja jos siellä jäillä liikkuu paljon, suosittelen päällysvaatteiden alle kuivapukua. Jos sinne avantoon putoaa kuivapuku pitää lämpimänä, kertoo Kuusisalo.

Tosimiehet ja -naiset käyttävät myös nastoitettuja kenkiä, jotta jäällä välttyy kaatumiselta ja mahdollisilta murtumilta. Retkiluistelijat taas muistuttavat, ettei jäälle ole koskaan turvallista lähteä yksin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.