Mainos

Poliisi huolestui jäillä jo pyöräilevistä lapsista: Vaikka pakkaspyräys jäädytti Suomen pienet järvet ympäri Suomen, varomaton jäällä liikkuja kohtaa hyisen yllätyksen, jos poistuu rantaa pidemmälle

Pieniin vesistöihin on muodostunut jääpeitettä kautta maan, mutta järven jäälle ei kannata astella vielä liian luottavaisin mielin.

Viime päivien pakkasten ansiosta pieniinkin vesistöihin on etelää myöten muodostunut jääpeitettä. Sitä ennen jäätä oli ainoastaan pienemmissä järvissä pohjoisessa, jossa tosin tilanne on myös tavanomaiseen ajankohtaan nähden heikompi.

– Lapin osalta ollaan selvästi myöhässä. Yleensä Lapissa pienet järvet jäätyvät jo lokakuun lopulla, eli kuukautta aikaisemmin kuin nyt, sanoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Etelään luvassa olevan lauhtuvan loppuviikon takia isommat järvet tuskin tulevat vielä jäätymään, sillä niiden osalta ei pohjoisessakaan ole ollut kovin varma tilanne, Korhonen arvelee.

– Tilanne on kyllä sinänsä otollinen: nyt tulee paras pohja jäälle jos pakkanen pääsee vaikuttamaan suoraan. Tavallisesti tulee ohut jää ja sitten lunta päälle, eikä pakkasten tullessa jää paksuunnukaan välissä eristävän lumen takia.

Vielä ulkoilu jäällä ei ole turvallista, varoittaa myös Sisä-Suomen poliisi, joka kertoi saaneensa useita ilmoituksia jäällä pyöräilevistä lapsista.

Satunnaiselle tallustelijalle varoituksen sana

Korhonen ei tässä vaiheessa suosittele järven jäillä liikkumista, vaikka tietääkin retkiluistelijoiden olevan jo aikaisin liikkeellä.

– Alkutalvesta tulee olla varovainen jäillä, sillä rannan tuntumassa saattaa olla kymmenisen senttiä, mutta vesistön eri osissa vaihtelut ovat suuria. Ulompana voi olla huomattavasti ohuempaa, vain muutamia senttejä, Korhonen sanoo.

Jalankulkijalle tulisi olla vähintään viiden senttimetrin paksuinen jääpeite, jotta sillä on turvallista kävellä. Tässäkin pitää varmistua jään olevan yhtä paksu kaikkialla vesistön alueella.

– Retkiluistelijat ja pilkkijät ovat yleensä hyvin varustautuneita. Satunnaiset liikkujat, jotka menevät innostuneena kokeilemaan jäätä, eivät välttämättä tunne olosuhteita niin hyvin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja