Mainos

Jääkiekossa vähän doping-käryjä – ”pelisilmää vaikea hankkia aineista”

Jääkiekossa on ollut lajin historian aikana melko vähän doping-käryjä. Lajissa tarvitaan paljon myös sellaisia ominaisuuksia, joihin kielletyillä aineilla ei voi vaikuttaa.

– Testauksia pyritään tekemään niin, että se on riittävä pelote, että laji pysyy puhtaana dopingaineiden käytöstä, kertoo tämänvuotisten jääkiekon MM-kisojen vastuulääkäri Markku Tuominen kisoissa tehtävästä doping-testauksesta.

Jääkiekko on Suomessa hyvin testattu laji, ja käryjä on ollut vain vähän.

– Meillä on esimerkiksi Suomessa tehty 2000-luvulla yli 2 000 testiä jääkiekkoilijoille, ja ainoastaan yksi positiivinen efedriini-käry on tullut, kertoo Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

Juuri efedriini koitui Suomen turmioksi kotikisoissa 1974. Maalivahtina pelannut Stig Wetzell jäi hieman epäselvissä olosuhteissa kiinni aineen käytöstä ja Suomi menetti pronssimitalin, joka olisi ollut jääkiekkohistorian ensimmäinen.

Aineista ei jääkiekossa kuitenkaan ole samanlaista hyötyä kuin monessa muussa lajissa.

– Jääkiekko on laji, jossa pelkästään douppaamalle ei voi päästä pitkälle, koska pelisilmää on hirveän vaikea hankkia mistään aineista. Se helpottaa meidän työtä, Tuominen sanoo.

Moni pelaaja tulee MM-kisoihin Venäjän KHL - ja Pohjois-Amerikan NHL -liigasta. Itsenäisten ammattilaisliigojen testauskäytännöistä on hankala saada luotettavaa tietoa.

– NHL:ssä testaus tapahtuu aika pitkälti pelaajayhdistyksen kautta. Ne eivät käytä ehkä ihan koko listaa, mutta periaatteessa anaboliset steroidit ja sellaiset on testien alla sielläkin.

Antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälä sanoo, että todennäköisesti käryjä ei näissä kisoissa ole, mutta mahdotontakaan se ei ole.

– Varma ei voi olla, etteikö sieltä joku piristekäry voisi vahingossa tulla, koska viime aikoina on tullut erilaisia luontaistuotteita, joissa on myös kiellettyjä piristeitä mukana.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 13.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.