Jääkiekkolegendalta kohahduttavaa Venäjä-puhetta – "Heidän tulee varmistaa vuokranmaksu, ettei vaimojen ei tarvitse mennä töihin"

Slovakian miesten jääkiekkomaajoukkue koki pettymyksen kevään MM-jäillä, kun se jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Slovakian kaksinkertainen olympia- ja nelinkertainen MM-mitalisti Jozef Golonka olisi toivonut näkevänsä MM-kisoissa KHL:ssä kiekkoilevia slovakialaispelaajia.

Slovakian jääkiekkoliitto oli päättänyt, ettei se ota mukaan MM-turnaukseen KHL:ssä pelaavia slovakialaisia. Sarjassa pelasi viime kaudella yhdeksän slovakialaista, joista nimekkäimpänä maajoukkueesta jäi ulos Oulun Kärppiäkin edustanut ja Pekingin olympiapronssijoukkueessa pelannut Michal Kristof.

– Ei sekoiteta urheilua ja politiikkaa. Mielestäni KHL:ssä kiekkoilevat pelaajat ovat viimeisen päälle ammattilaisia. Heidän tulee varmistaa vuokranmaksu, että heidän lapsensa voivat mennä kouluun tai ettei vaimojen tarvitse mennä töihin. Otamme etäisyyttä näihin pelaajiin ainoastaan poliittisista syistä, Golonka totesi Sport Aktualitylle.

– Nämä pelaajat voisivat auttaa, mutta missään ei ole kirjoitettuna, että se olisi ratkaisevaa. KHL heikentyi myös, sillä monet pelaajat Suomesta, Ruotsista ja muualta lähtivät pois. Slovakialaiset ovat siellä nyt, koska heidän täytyi korvata nämä pelaajat, Golonka jatkoi.

Venäläiset urheilijat ovat olleet suurelta osin suljettuna kansainvälisestä toiminnasta maan hyökättyä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. 85-vuotias Golonka nosti esille, että jääkiekon NHL:ssä sekä tenniksessä nähdään venäläisiä.

– Mikseivät sitten meidän KHL-kiekkoilijamme pääse pelaamaan? Se on todella vaikea kysymys, koska kun joku kertoo totuuden, niin se ei välttämättä tule julki tai se luo tiettyihin ympyröihin vihollisia, Golonka päätti.

1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla Slovakian maajoukkueessa menestystä niittänyt ja arvokisamitaleita kerännyt Golonka valittiin vuonna 1998 kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kunniagalleriaan.

Lue myös:

    Uusimmat