Mainos

J. S. Bach -nettikirjasto aukeaa merkkipäivän kunniaksi

Musiikkimaailma juhlistaa tänään 28.heinäkuuta Johann Sebastian Bachin kuoleman 250-vuotispäivää monin tavoin. Muistopäivänä otetaan myös käyttöön ensimmäinen virtuaalinen Bach-kirjasto, kun saksalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä sivusto avautuu Internetissä. Bachin kotikaupungin Leipzigin Tuomaskirkon juhlakonsertti televisioidaan maailmalle ja sitä voi seurata myös verkon kautta. Television erikoislähetys "24 tuntia Bachia" esitetään yli 40 maassa.

Digitaalinen kirjasto tuo Internetin käyttäjien ulottuville paitsi sarjan historiallisia, ennen julkaisemattomia Bach-dokumentteja, myös suurimman osan säveltäjän käsin kirjoittamista partituureista. Bach-kirjasto tarjoaa myös ennen julkaisemattomia tietoja säveltäjän elämästä ja työstä, hänen aikansa musiikki-instrumentteja, linkkejä muihin Bach-sivustoihin sekä hakutoiminnon, jonka avulla on mahdollista löytää koko Bachin tuotanto.

Valtaosa Bachin käsin kirjoittamista partituureista on fyysisesti talletettu Berliinin kansalliskirjastoon. Digitoidut alkuperäisdokumentit muodostavat Bach Digital -kirjaston ytimen. Avoin pääsy dokumentteihin Internetissä luo mahdollisuuden käsin kirjoitettujen partituurien laajemmalle jakelulle, tutkimukselle ja esittämiselle.

Virtuaalikirjaston avajaisten myötä myös Internetin käyttäjät voivat tukea arvokasta restaurointityötä antamalla lahjoituksia verkon kautta. Jatkossa digitaalisen kirjaston yhteyteen on tarkoitus perustaa myös kauppa, josta voi ostaa digitoitua Bachin sävellystuotantoa.

Digitaalinen Bach-kirjasto on Berliinin kansalliskirjaston, IBM:n, Bach-arkiston, Leipzigin yliopiston, Lontoon British Libraryn, Saxonin kansalliskirjaston, Leipzigin kansallis- ja yliopiston kirjastojen, Jenan yliopiston sekä Stuttgartin kansainvälisen Bach-akatemian yhteisprojekti.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.