Mainos

IVO tuo markkinoille Norppa-sähköä

Imatran Voima vastaa sähkömarkkinoiden imagokilpailuun ottamalla käyttöön ympäristöselosteen, josta asiakas näkee ostamansa sähkön tuotantotavan ja sen ilmaan ja veteen aiheuttamat päästöt. Pienkuluttajille sähköä myyvän IVOn ja kymmenen paikallisen sähköyhtiön IVO Partnerit -ketju aikoo lisäksi tuoda syksyllä markkinoille myös tuulisähköä ja Suomen Luonnonsuojeluliiton kriteerit täyttävää Norppa-sähköä.

Ympäristöystävällisyyden odotetaan nousevan yhdeksi kilpailuvaltiksi syksyllä, kun sähköntoimittajien kilpailuttaminen tulee mahdolliseksi myös pienkuluttajille. Käytännössä kuluttajien valinnat ratkaissee lähinnä sähkön hinta. IVO Partnerien toimitusjohtaja Jaana Rosendahl ennakoi, että tavallista kalliimpaa ekosähköä tulee ostamaan korkeintaan viisi prosenttia kotitalousasiakkaista.
-Ihmisille on kuitenkin tärkeää, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota ja että he tavallaan voivat siirtää vastuuta ympäristöasioiden hoidosta sähköntoimittajalle, Rosendahl sanoo.

Rosendahl ei usko, että kovin moni kuluttaja lähtee syksyllä itse aktiivisesti kilpailuttamaan sähkökauppiaita. Pikemminkin sähköyhtiöillä on nyt tarve tehdä asiakkaille tarjouksia ja yrittää sitä kautta laajentaa markkinaosuuksiaan.
-Ehkä 15-20 prosenttia kuluttajista saattaa alkuvaiheessa vaihtaa sähköntoimittajaansa. Varmaan ainakin puolet ihmisistä on sellaisia, jotka eivät lähimmän 3-5 vuoden aikana tule vaihtamaan, koska katsovat että saatu hyöty on kuitenkin aika pieni, Rosendahl arvioi.

Ekosähköä lähti ensimmäisenä markkinoimaan Kainuun sähkö, jonka tuotannosta ekosähkönä myyty osuus on tuotettu vesi- ja puuvoiman lisäksi biojätteellä. IVOn sähköstä vajaa neljännes tehdään uusiutuvista energialähteistä eli vedestä tai biomassasta. Ydinenergialla tuotetun sähkön osuus on noin puolet ja fossiilisille polttoaineille jää viimeinen neljännes. Tuulivoiman IVO aikoo ostaa tytäryhtiöltään Kemijoki Oy:ltä.

IVOssa toivotaan, että nyt lanseeratun kaltainen ympäristöseloste tulisi vastaisuudessa kaikkeen Suomessa tuotettuun sähköön, jotta kuluttaja voi helposti verrata eri sähköntoimittajia keskenään. Seloste, jossa IVOn sähkön energialähteitä ja päästöjä verrataan Suomen keskiarvoihin, on yhtiön itsensä kehittämä, mutta sähkön ympäristövertailuja on pohdittu myös Energia-alan keskusliiton Finergyn projektissa. IVO-Partnereiden osuus kaikesta Suomessa myytävästä sähköstä on 16 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.