Mainos

Itsehallinnolle annetaan vielä mahdollisuus P-Irlannissa

Jos yhteishallitusta ei pystytä muodostamaan, Pohjois-Irlanti aiotaa palauttaa Britannian suoraan hallintaan pysyvästi.

Pohjois-Irlannissa äänestetään huomenna alueparlamentin vaaleissa, jotka ovat jälleen yksi, ja todennäköisesti viimeinen, yritys saada maakunnan itsehallinto toimimaan. Lopputuloksen ratkaisee se, kykenevätkö entiset arkkiviholliset unohtamaan erimielisyytensä ja taipumaan yhteistyöhön käytännön ongelmien ratkaisemiseksi.

Pohjoisirlantilaisten kyllästymisen vaaleihin voi ymmärtää. Maakunnan asukkaita kutsutaan nyt äänestämään jo kymmenettä kertaa sitten vuoden 1998 rauhansopimuksen, joka loi perustan itsehallinnolle.

Irlantiin liittymistä kannattavien katolilaisten ja brittimielisten protestanttien keskinäinen epäluulo on kuitenkin kaatanut yritykset yhteishallituksen muodostamiseksi kerta toisensa jälkeen. Viimeksi kuluneet viisi vuotta maakuntaa on hallittu suoraan Lontoosta.

Odotukset eivät nytkään ole järin korkealla, sillä vaalien suurimmiksi puolueiksi noussevat tiukan linjan protestantteja edustava Demokraattinen unionistipuolue DUP ja Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein.

Mahdollisen ratkaisun avaimena pidetään DUP:n 80-vuotiasta veteraanijohtajaa Ian Paisleyä, joka vastoin aiempia tulikivenkatkuisia puheitaan ei ole lopullisesti sulkenut pois yhteistyötä Sinn Feinin kanssa. Ei vaikka hänen kakkosmiehekseen saattaa nousta entinen IRA-komentaja Martin McGuinnes.

Britannia ja Irlanti ovat asettaneet yhteishallituksen muodostamisen takarajaksi 26. maaliskuuta. Jos tämä ei onnistu, Pohjois-Irlanti aiotaan palauttaa pysyvästi Britannian suoraan hallintaan, mutta yhteistyössä Irlannin kanssa. Tämä ei tyydyttäne kumpaakaan maakunnan kiistapukaria.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.