Mainos

Itiksessä juhlitaan ramadanin päättymistä – "Suomi on muuttunut"

2:01

Kauppakeskus Itiksessä vietetään tänään muslimien pyhän kuukauden ramadanin päättymisen juhlaa. Kuntapoliitikko Saido Mohamed kiittää helsinkiläistä kauppakeskusta rohkeasta päätöksestä. 

Kauppakeskus Itiksen markkinointipäällikkö kertoo MTV Uutisille, että id-al-fitr-juhlaa vietetään kauppakeskuksessa lasten ehdoilla.

– Tutkimme , mitä kuluttajat meiltä toivoisi tähän päivään ja lasten ohjelmaa toivottiin. Meillä on pomppulinna ja kasvomaalausta. Paikalla on myös Itiksen maskotti Riehuli, Anna Homén sanoo.

Itis haluaa olla edelläkävijä

Helsingin Itäkeskuksessa on juhlistettu muslimien paastokuukauden päättävää juhlaa id al-fitriä. Kauppakeskuksessa järjestettiin sekä alennusmyyntejä että perhejuhla tapahtuman kunniaksi.

Itäkeskus on Suomen ensimmäinen kauppakeskus, joka on rakentanut markkinointitapahtuman juhlan ympärille. Uudet ja laajemmin asiakaskunnan huomioivat sesongit ovat tervetulleita niin asiakkaille kuin kauppakeskukselle, sanoo kauppakeskuksen markkinointipäällikkö Anna Homén tiedotteessa.

Homénin mukaan kauppakeskus haluaa olla edelläkävijä monikulttuurisuuden kaupallisessa hyödyntämisessä.  

STT

Idea tapahtumasta tuli kauppakeskuksen yrittäjiltä, sillä ramadanin, muslimien paastokuukauden päättyminen on kauppakeskuksessa erittäin vilkas päivä. Homénin mukaan tapahtumasta on tullut huomattavasti enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta.

Yksi tapahtuman osallistujista on hiljattain kokoomuksesta vihreisiin loikannut Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed. Hän pitää kauppakeskuksen päätöstä juhlistaa muslimien id-al-fitr eli puhekielessä id-juhlaa erittäin merkittävänä. Hän aikoo myös itse juhlistaa ramadanin päättymistä muiden muassa Itiksessä.

– Ensimmäistä kertaa kauppakeskus on huomioinut uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia helsinkiläisiä. Se kertoo, että Suomi on muuttunut, Mohamed kertoo.

– Samalla tavalla ostoskeskukset järjestävät tapahtumia jouluna, kun on lapsille tapahtumia ja koristeita. On hienoa, että uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia otetaan nyt id-juhlimisen tavoin mukaan tähän yhteiskuntaan. 

Islam-vastaiset myös liikkeellä

Mohamed toivoisi, että tulevaisuudessa muutkin kauppakeskukset ja tahot tunnistaisivat id-juhlan ja muslimiasiakkaat ja voisivat järjestää ohjelmaan heille tärkeänä juhlapäivänä. 

– Erityisen iloinen olen siitä, että eri ryhmiä otetaan mukaan. Se antaa todella positiivista voimaa eri ryhmille, että heidät hyväksytään osaksi tätä yhteiskuntaan ja että he ovat suomalaisia ja helsinkiläisiä.

Suomi ensin!-verkosto on ilmoittanut järjestävänsä mielenilmauksen kauppakeskuksen päätökselle juhlia id-juhlaa. Mielenilmaus on tarkoitus järjestää tänään samaan aikaan id-juhlan kanssa. Ryhmä perustelee Facebook-tapahtuman kuvauksessa, että juhlan järjestäminen johtaa esimerkiksi "muslimien massamaahanmuuttoon, naisten alistamiseen, rikollisuus- ja taharrusaaltoihin". 

– Suomi on demokratia ja ihmiset saa osoittaa mieltä. Se on pieni porukka, jotka ovat islamofobisia ja maahanmuuttajavastaisia tai mitä lie. En nostaisi siitä isoa numeroa, mutta toki viranomaisten tulee hereillä, ettei tule mitään kahakkaa, Mohamed sanoo.

Itiksen markkinointipäällikön mukaan kauppakeskus on ollut yhteydessä viranomaisiin mielenilmauksen tiimoilta.

– Olemme saaneet heiltä tiedon, että kaikki luvat ja muut on asianmukaisesti hoidettu niin ei meillä ole siihen asiaan sen enempää sanottavaa, Homén sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.