Itävalta ja Saksa suunnittelevat jo koronarajoitusten purkamista – yksi edellytyksistä kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla

Itävallassa ja Saksassa suunnitellaan rajoitusten purkua 2:06

Itävalta ja Saksa suunnittelevat koronarajoitusten purkamista. Molemmissa maissa suunnitellaan muun muassa kauppojen vähittäistä avaamista. Rajoitusten höllentäminen on kuitenkin vasta ehdotusasteella, ja niiden toteuduttuakin oltaisiin vielä kaukana normaalioloista.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti tänään suunnitelmasta avata osa ei-välttämättömistä kaupoista heti pääsiäisen jälkeen ensi viikon tiistaina. Avaaminen koskisi alle 400 neliömetrin kokoisia rauta- ja puutarhakauppoja. Ruokakaupat ovat olleet auki tähänkin asti.

Kurz perustelee höllennyksiä sillä, että Itävallan tiukat toimet ovat saaneet tartuntojen määrän laskuun. Itävalta edellyttää kaikilta kaupoissa asioivilta kasvomaskin käyttöä.

– Se, että olemme Itävallassa toimineet nopeammin ja rajoittavammin kuin muut maat on mahdollistanut sen, että olemme tähän asti välttäneet pahimman, Kurz sanoi tiedotustilaisuudessa tänään iltapäivällä.

Kauppakeskukset auki vapunpäivänä

Kauppakeskukset ja parturit olisi tarkoitus avata vapunpäivänä sekä ravintolat ja hotellit asteittain toukokuun puoliväliin mennessä. Kaikissa liikkeissä täytyy edelleen käyttää kasvomaskia kuten tähänkin asti.

– On selvää, että tiukat turvatoimet pysyvät voimassa kasvomaskien ja desinfiointiaineiden osalta, ja kauppoihin päästetään jatkossakin vain rajallinen määrä asiakkaita kerrallaan, Kurz ilmoitti toimittajille.

Kurz painotti, että höllennyksiä pystytään tekemään ainoastaan, jos kansalaiset noudattavat edelleen tarkasti kaikkia viranomaisten määräämiä rajoituksia.

Myös Saksassa tehty höllennyssuunitelmia

Myös Itävallan naapurissa Saksassa suunnitellaan rajoitusten asteittaista lieventämistä.

Valtaosa kaupoista ja muista palveluista on ollu suljettuna 22.3. lähtien. Kun Saksankin taloutta uhkaa lähes varma taantuma, päättäjät kiirehtivät palveluiden avaamista, jotta taantuman vaikutukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Uutistoimisto Reutersin näkemässä Saksan sisäministeriön alustavassa suunnitelmassa ehdotetaan muun muassa koulujen ja ei-välttämättömien kauppojen avaamista uudelleen.

Normaaliin koulutyöhön palattaisiin eri alueilla paikallisviranomaisten päätösten mukaan ja niiden tartuntatilanteen sallimalla tavalla. Saksa suunnittelee myös maahantulon helpottamista.

Saksa tekisi kasvomaskista pakollisen

Suunnitelmaan kuuluu myös, että kasvomaskien käyttö julkisilla paikolla, muun muassa joukkoliikenteessä, tulisi pakolliseksi.

Näin pystyttäisiin sisäministeriön mukaan rajaamaan tartunnat julkisilla paikoilla niin vähiin, että virus pysyisi kontrollissa. Samalla hallitus pyrkisi valtaosan tartuntaketjuista nopeaan jäljittämiseen.

Sairastuneiden ja sairastuneiden kanssa tekemissä olleiden olisi edelleen pysyttävä kotona. Suuret yleisötapahtumat ja yksityiset kokoontumiset pysyisivät yhä toistaiseksi kiellettyinä.

"Olisin huono liittokansleri, jos lupaisin päivämäärän"

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tänään, ettei ole vielä ajankohtaista puhua siitä, millä aikataululla Saksassa voimassa olevia rajoituksia pystyttäisiin höllentämään.

– Olisin huono liittokansleri ja tämä hallitus olisi huono hallitus, jos sanoisin jonkun ajan. Sitä emme voi tehdä.

Jos rajoituksia lievennettäisiin, se pitäisi Merkelin mukaan tehdä asteittain. Hän kutsui koronavirusta myös suurimmaksi testiksi, johon Euroopan Unioni on joutunut sitten perustamisensa. Hän kiitti eilen viikkoitaisessa podcastissaan kansalaisia siitä, että koroviruksen takia tehtyjä rajoituksia on noudatettu.

Lue myös:

    Uusimmat