Kuudentoista osavaltion muodostama Saksan liittotasavalta on toiminut koronarajoitusten toteuttamisessa ja purkamisessa hyvin epätahtiin.
Aktiivisin rajoitusten määräämisessä oli Baijerin osavaltio. Itävallan naapurina sijaitsevassa osavaltiossa on myös eniten tartuntoja. Osa Baijerin tartunnoista tuli Itävallan Ischgl-laskettelukeskuksen "koronalingoksi" nimetyn bileravintolan tartuntojen myötä. Baijeri myös purkaa rajoituksiaan muita osavaltioita hitaammin.
Vähiten tartuntoja on Saksan pohjoisissa osavaltioissa. Itämeren rannalla sijaitseva Mecklenburg-Etu-Pommeri antoi jo eilen ravintoloiden ja kahviloiden avata ovensa ensimmäisenä Saksassa, naapuriosavaltioissa Pohjois-Saksassa ravintolat aukeavat huomenna.
Kahviloille ja ravintoloille on asetettu tiukat rajoitukset, asiakkaiden pöytäryhmien on oltava sijoitettu siten, että 1,5 metrin turvaväli säilyy, tarjoilijoiden ja keittiöhenkilökunnan on käytettävä hengityssuojaimia ja ainakin yhden pöytäryhmästä on annettava ravintolalle yhteystietonsa.
Ravintoloitsija Bruno Vito pyörittää perhehotellia ja ravintolaa Itämeren rannalla Binzin rantalomakohteessa. Hänen mukaansa tiedot osavaltion rajoituksista on pitänyt viime päivinä metsästää lähinnä sanomalehdistä, radiosta ja tv:stä, viranomaisilta ei ole toistaiseksi tullut ravintoloille mitään ohjeistusta.
Ravintoloitsija: Määräyksistä tärkeä pitää kiinni
Bruno Vito pitää itse tärkeänä, että määräyksistä pidetään kiinni. Turisteista elävälle paikkakunnalle on elinehto, että uusia rajoituksia ja tiukennuksia ei enää tulisi.
– Onhan tämä hyvin erilaista ja vaatii suunnittelua, miten pöydät sijoitetaan ja mitä pöytiä ylipäätään sisätiloissa voimme käyttää, ulkoterassilla rajoitusten toteuttaminen on helpompaa. Meillä on käsidesipiste sisääntulon yhteydessä, käytämme maskeja ja suojakäsineitä, pöydät on sijoitettu siten, että asiakkaiden välillä säilyy koko ajan tuo 1,5 metrin turvaväli.
