Itämeren venäläismajakoiden säteilylähteiden purku alkanut

Laivat ovat seilanneet Suomenlahden pohjukassa vuosikymmeniä ydinenergian tuottaman valon ohjaamana. Tänä kesänä Suomi, Norja ja Venäjä ovat aloittaneet radioaktiivisten venäläismajakoiden säteilylähteiden purkamisen.

Turvallisuusriski poistuu Itämereltä vuoteen 2012 mennessä, kun kaikki 87 säteilylähdettä saadaan korvattua. Purkuoperaatiossa majakoihin tuodaan sähkön lähteeksi aurinkopaneelit.

Säteilyturvakeskuksen Stukin asiantuntijapalveluiden päällikkö Heikki Reponen kertoo, että majakoiden säteilylähteet ovat turvallisuusriski tietämättömien ihmisten ja järjestäytyneen rikollisuuden vuoksi.

- Yhden säteilylähteen vieressä poltettiin nuotiota niin isolla roihulla, että se vaurioitti lähdettä. Ilmeisin vaara on se, että lähteiden aineista saisi tehtyä likaisen pommin. Neljästä lähteessä tulee saman verran radioaktiivista ainetta kuin on ydinsukellusveneen reaktorissa, Reponen sanoo.

Metallivarkaille säteilyannos

Vuonna 2003 yksi sylinterinmuotoinen säteilylähde varastettiin sen suojakuoren jalometallien vuoksi. Varkaat purkivat suojakuoren myytäväksi ja jättivät lähteen jään päälle. Siitä lähde sulatti itsensä meren pohjaan noin sadan kilometrin päähän Suomen rannikolta. Strontiumin ei kuitenkaan uskota ehtineen aiheuttaa vahinkoa meressä.

- Tarina ei kerro, mihin varkaat päätyivät. Kun Georgiassa metsämiehet ottivat vastaavanlaisen lähteen lämmittimeksi majaansa, he kuolivat. Suojakuorettoman lähteen vieressä saa varsin nopeasti tappavan määrän säteilyä, Reponen kertoo.

Tällä hetkellä Suomenlahden pohjukan majakoissa on Yhdysvaltojen kustantamat hälytysjärjestelmät suojaamassa typeryksiltä ja pommintekijöiltä.

- Useat majakat sijaitsevat lähellä sotilastukikohtia. Monia ei ole, joihin olisi noin vaan mentävissä, mutta on hyvä, että mahdollinen turvallisuusriski poistetaan, Reponen sanoo.

Turvallisuusriskien lisäksi toinen syy purkamiseen on järjestelmän ikääntyminen. Lähteet on otettu käyttöön 1970-luvulla. Alunperin Neuvostoliitto otti energialähteet käyttöön, koska lähteen avulla majakka toimi itsekseen vuosikausia ilman huoltoja tai polttoainelisäyksiä. Niitä valmistettiin yli tuhat.

Lähteistä suurin osa sijoitettiin Jäämerelle, josta Norja on niitä purkanut Venäjän kanssa viimeiset kymmenen vuotta.

Suomi rahoittaa kahdella miljoonalla

Päävastuussa tänä kesänä alkaneessa purkuprojektissa on Norja. Suomi tukee työtä 1,5 miljoonalla eurolla. Kokonaisuudessaan projekti maksanee lähes 11 miljoonaa euroa. Varsinaisen työn tekevät venäläiset. Stuk toimii projektissa asiantuntijana.

Työ on aikaa vievää. Lähteet ovat usein vaikeakulkuisilla luodoilla ja saarilla. Ne on kannettava suojakuorineen ihmisvoimin ensin proomulle, joka vie ne laivalle. Laiva kuljettaa lähteet satamaan ja autot sieltä Moskovaan, jossa kuoret poistetaan ja lähteet sijoitetaan suojakontteihin.

Moskovasta kontit viedään pitkäaikaissäilytykseen Uralilla Tsheljabinskissä olevaan Majakin laitokseen. Syksyyn mennessä on tavoitteena purkaa 22 säteilylähdettä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat