Mainos

Italiassa syntyi kohu “Berlusconin joululahjasta” – uusi laki mahdollistaisi paluun politiikkaan?

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on joutunut jälleen polittisen kohun keskiöön. Pääministeri Matteo Renzin väitetään yrittävän uuden lain avulla mahdollistaa Berlusconin paluu politiikkaan.

Italian pääministeri Matteo Renzi on joutunut puolustautumaan syytöksiltä, joiden mukaan hän yrittää pelastaa veropetoksesta tuomitun entisen pääministerin Silvio Berlusconin

Italian parlamentissa parhaillaan käsittelyssä oleva lakialoite muuttaisi veronkierron rangaistusperusteita, ja  Berlusconi voitaisiin sen perusteella mahdollisesti armahtaa, Corriere della sera kertoo.

Beppe Grillon luotsaama Viiden tähden liike syyttää Renzin halunneen antaa Berlusconille "joululahjan" vastapalveluksena tämän poliittisesta tuesta. Renzi myönsi olevansa itse kiistanalaisen lainkohdan takana, mutta sopineensa asiasta sekä valtiovarainministeri Pier Carlo Padoanin että muiden ministerien kanssa. Hän ei myöskään uskonut lain antavan Berlusconille mitään etua.

– Jos tähän ajatellaan liittyvän mikä lie vaihtokauppa, ei hätää: lykkäämme kaiken siihen asti, kunnes presidentistä on äänestetty ja Berlusconi on päättänyt yhdyskuntapalveluksensa Cesano Bosconessa, kommentoi Renzi TG5-uutislähetykselle.

Italian presidenti Giorgio Napolitano on ilmoittanut aikovansa erota tämän kuun puolivälissä. Hänen seuraajastaan ei ole vielä tietoa.

Berlusconi jälleen ehdolle?

Silvio Berlusconi tuomittiin vuonna 2013 veropetoksesta neljäksi vuodeksi vankeuteen. Tuomiosta leikattiin kuitenkin kolme vuotta pois, ja jäljelle jäävä vuosi muunnettiin yhdyskuntapalveluksi milanolaisessa vanhainkodissa.

Berlusconi on ilmoittanut päättävänsä yhdyskuntapalvelunsa hyvän käytöksen vuoksi jo helmikuun puolivälissä. Vasemmistolaisen Il Fatto Quotidiano -lehden mukaan Berlusconin tavoitteena ei olisikaan yhdyskuntapalveluksesta vapautuminen, vaan paluu politiikkaan.

Vankeustuomion lisäksi Berlusconi sai kahden vuoden kiellon toimia julkisessa virassa. Lisäksi hänet erotettiin senaatista niin sanotun Severino-lain mukaan, joka myös kieltää Berlusconia asettumasta ehdolle vaaleissa kuuden vuoden ajan. Jos uusi laki menee läpi muuttumattomana, hän voisi sen perusteella hakea kiellon kumoamista.

– Miten on mahdollista, että joka kerta kun puhutaan tärkeästä verotusuudistuksesta, joka koskee miljoonia italialaisia, joku tuntee velvollisuudekseen sotkea minut mukaan? Berlusconi kommentoi tapausta La Repubblican mukaan. 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.