Italialaisseuran ikimuistoisen juhlapäivän ylle laskeutui synkkä varjo: saiko Lombardiaa koetteleva kuoleman aalto alkunsa jalkapallo-ottelusta? "Se oli silkkaa hulluutta"

Pohjois-Italiassa sijaitsevasta Lombardian maakunnasta on levinnyt viime päivinä maailmalle järkyttäviä uutisia, kuvia ja videoita, jotka kertovat, minkälaista tuhoa koronavirus voi pahimmillaan saada aikaan. Tapaukset ovat nostaneet pinnalle erään kuukausi sitten pelatun jalkapallo-ottelun ja puhuttelevan kysymyksen: entä jos?

Bergamon kaupungista, Lombardiasta kotoisin oleva Atalanta sijoittui viime kauden Serie A:ssa kolmanneksi ja lunasti paikan tämän kauden Mestarien liigaan – ensimmäisen kerran historiassaan.

Atalanta sijoittui omassa alkulohkossaan toiseksi ja eteni sensaatiomaisesti heti ensiyrittämällään maailman kovimman seurajoukkueturnauksen pudotuspeleihin.

Ensimmäiselle kierrokselle vastaan arvottiin espanjalainen Valencia, ja joukkueet pelasivat neljännesvälierien ensimmäisen osaottelunsa 19. helmikuuta.

Tuo ottelu – aivan kuten Atalantan kaikki muutkin Mestarien liiga -ottelut tällä kaudella – pelattiin Milanon San Siro -stadionilla, noin 60 kilometrin päässä Bergamosta. Syy poikkeusjärjestelylle on se, että Atalantan oma Stadio Atleti Azzurri d'Italia -stadion on remontissa, ja sinne mahtuisi parhaimmillaan vain noin 16 000 katsojaa. Reilu kuukausi sitten pelatussa Valencia-ottelussa Milanossa oli yli 44 000 katsojaa.

Atalanta voitti Milanossa pelatun ottelun 4–1 ja seuraavan, Valenciassa tyhjille katsomoille pelatun toisen osaottelun 4–3. Seura on edennyt ensimmäisellä Mestarien liiga -kaudellaan kahdeksan parhaan joukkoon.

Surullisinta on, että tässä tilanteessa ketään ei varsinaisesti kiinnosta.

Musta maakunta

Milanossa pelattuun ikimuistoiseen Valencia-otteluun liittyen ei mietitä enää, miten siinä kävi vaan mitä siinä kävi – ja miksi.

Pelipäivään herättiin Pohjois-Italiassa täysin eri tunnelmissa kuin nyt, kuukautta myöhemmin. Maassa oli tuolloin todettu vain kolme koronavirustapausta, eikä kukaan osannut olla vielä sen suuremmin huolissaan.

Pinnan alla kyti kuitenkin valtava pommi.

Viikkoa myöhemmin lukema oli 470, ja tähän mennessä tartuntoja on todettu jo yli 50 000 – Kiinan jälkeen toiseksi eniten koko maailmassa. Kuolintapauksia Italiassa on enemmän kuin missään muualla, kaikkiaan 4 825.

Sekä todetuista tartunnoista että kuolemaan johtaneista tapauksista kertovissa tilastoissa korostuu yksi maantieteellinen alue ylitse muiden: noin 10 miljoonan asukkaan Lombardian maakunta.

Yli 25 000 todettua tartuntaa ja yli 3 000 kuolintapausta ovat tarkoittaneet viime päivinä ja viikkoina sitä, että Lombardian sairaalat ja teho-osastot ovat niin täynnä, ettei kaikkia sairaita pystytä enää hoitamaan. Lääkärit ja hoitajat joutuvat tekemään valintoja potilaiden välillä.

Kuolintapauksia raportoitiin Lombardiassa yksistään lauantaina 546. Bergamossa kuuluu tätä nykyä enää ambulanssien ja kirkonkellojen äänet.

Muun muassa Corriere dello Sport herätteleekin nyt lukijoitaan pohtimaan, oliko Valencia-pelipäivä 19. helmikuuta Lombardiassa sittenkään ilon päivä – vai päivä, joka sai liikkeelle kuoleman aallon.

Ainakin jotkut viranomaiset uskovat jälkimmäiseen.

Laulu raikasi, olut virtasi

Kaikki alkoi jo ennen ottelua.

Tuhannet ja taas tuhannet jalkapallofanit matkustivat San Sirolle julkisilla kulkuneuvoilla. Metrojen kerrotaan olleen yhtä täynnä kuin tavallisena arkiaamuna kaikkein ruuhkaisimpaan aikaan.

Laulu raikasi. Olut virtasi.

Italian kaltaisessa jalkapallohullussa maassa väenpaljouteen mahtui tietysti myös iäkkäitä ihmisiä. Lisäksi paikalla oli pari tuhatta ihmistä Valenciasta, kaupungista, jossa oli jo tuolloin yksittäisiä ihmisiä, jotka kantoivat virusta.

Corriere dello Sportin mukaan ihmiset muun muassa kierrättivät olutpulloja huulilta toisille.

Itse ottelussa joukkueet tekivät yhteensä viisi maalia. Jokaisen maalin aikana tuhannet ihmiset huusivat, lauloivat ja halasivat toisiaan.

Olosuhteet olivat viruksen leviämistä ajatellen ihanteelliset.

– Atalanta–Valencia-ottelu saattoi hyvin olla yksi laukaiseva tekijä tässä kaikessa. Jälkikäteen ajateltuna sen ottelun pelaaminen täyden katsomon edessä oli silkkaa hulluutta. Mutta silloin asiat eivät olleet vielä täysin tiedossamme. Nyt sellainen olisi täysin mahdotonta, immunologi Francesco Le Foche kommentoi Corriere dello Sportille Football-Italia-sivuston mukaan.

– Jalkapalloon liittyvä sosiaalinen yhdentyminen ja empatia ovat täysi vastakohta sille, miten viruspandemian kaltaisessa tilanteessa pitäisi toimia. Se on yksiselitteinen uhka.

Valencia on myöhemmin tiedottanut, että yli kolmasosa sen ykkösjoukkueeseen kuuluvista henkilöistä on sairastunut koronavirukseen. Kaikki tapaukset ovat toki olleet oireettomia.

Ihme kyllä, Atalantan miehistössä ei ole tähän mennessä todettu ainuttakaan tartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat