Italialaismediat: Islamistijohtaja mullah Krekarille 12 vuotta vankeutta

MTV haastatteli Mullah Krekaria vuonna 2011 12:23
MTV haastatteli mullah Krekaria vuonna 2011.

Italialainen tuomioistuin on tuominnut mullah Krekarin 12 vuoden vankeuteen terrorismista, kertoo Italian yleisradioyhtiö Rai.

Krekar oli pidätetty Norjassa marraskuussa 2016. Häntä oli syytetty terrorismisuunnitelmista Italiassa. Krekar on kotoisin Pohjois-Irakin kurdialueelta, ja hänen on epäilty johtaneen jihadistiryhmä Rawti Shaxia (Uusi suunta).

Syyttäjä oli vaatinut Krekarille kymmenen vuoden vankeustuomiota. Pohjois-Italian Bolzanossa sijaitseva tuomioistuin kuitenkin antoi Krekarille kaksi vuotta pitemmän tuomion.

Krekar aikoo valittaa tuomiosta, kertoo norjalaislehti VG. Krekarin asianajaja Brynjar Meling sanoo VG:lle, että kaikki valitusmahdollisuudet on kokeiltava. Viisi muuta syytettyä saivat 7,5–9 vuoden tuomiot.

Krekar tuli pakolaisena Norjaan 1991

Krekar saapui Norjaan pakolaisena Irakista vuonna 1991. Sittemmin hän toimi ääri-islamilaisen Ansar al-Islam -järjestön johtajana.

Vuonna 2003 Krekar päätettiin karkottaa Norjasta, koska hänet katsottiin uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle. Karkotuspäätöstä ei pantu toimeen, koska Norjan lain mukaan tuomittua ei voi luovuttaa maahan, jossa hänen turvallisuutensa on uhattuna.

Marraskuussa 2015 useissa Euroopan maissa tehtiin poliisioperaatioita Rawti Shax -verkostoa vastaan. Krekaria epäiltiin verkoston johtajaksi.

Loppuvuonna 2016 uutisoitiin, että Norjan poliisi oli pidättänyt Krekarin, jota syytettiin terrorismisuunnitelmista Italiassa. Norjan korkein oikeus oli linjannut, että Krekarin voi luovuttaa Italiaan. Viikkoa myöhemmin Italia kuitenkin veti pois luovutusvaatimuksensa.

Lue myös:

    Uusimmat