Terroristi vai vakooja? Isisin jäsenenä tuomittu hakee oikeudessa tiedustelupalveluilta tunnustusta

Vakoojaroolin paljastuminen voisi vaikuttaa miehen saamaan kahdeksan vuoden tuomioon. Tiedustelupalvelut ovat vaienneet miehen palveluksista.

Tanskassa alkaa tänään oikeudenkäynti Isis-kytköstensä vuoksi vankeuteen tuomitun tanskalaismiehen tapauksessa, jossa mies väittää työskennelleensä terroristijärjestön lähellä vakoojana Tanskan tiedusteluelimien lukuun.

Nykyään 34-vuotias Ahmed Samsam pidätettiin äärijärjestö Isisin jäseneksi epäiltynä vuonna 2017 Espanjassa. Espanjalaisviranomaisten mukaan syyrialaistaustainen Samsam oli taistellut Isisin riveissä Syyriassa vuosina 2012–2014, minkä lisäksi hän oli avustanut terrorijärjestöä rahoituksen ja aseistuksen saamisessa.

Hänet tuomittiin Espanjassa vuonna 2018 terroristijärjestön tukemisesta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen, jota hän on vuodesta 2020 lähtien suorittanut Tanskassa.

Samsam kuitenkin väittää, että hän toimi Syyriassa ensin Tanskan tiedustelupalvelun ja myöhemmin Tanskan puolustusvoimien signaalitiedustelulaitoksen vakoojana. Hän kertoi tehtävänään olleen Isisin riveissä olevien vierastaistelijoiden tarkkailu.

Tiedusteluelimet vaikenevat

Tiedustelupalvelut eivät ole myöntäneet Samsamin työskennelleen heidän palveluksessaan. Muun muassa Tanskan yleisradio ja tanskalaislehti Berlingske ovat tavoittaneet lähteitä, joiden mukaan Ahmed Samsam todella oli tanskalaisten palveluksessa oleva vakooja.

Samsam on haastanut tiedusteluelimet oikeuteen. Hän pyrkii oikeusteitse saamaan tiedustelupalveluilta tunnustuksen roolilleen niiden palveluksessa.

Vakoojaroolin paljastuminen voisi vaikuttaa hänen saamaansa aiempaan tuomioon Espanjassa. Täyttä tuomion kumoutumista ei välttämättä kuitenkaan olisi luvassa, sillä Samsamin taustassa on muitakin epäselvyyksiä.

Espanjassa oikeudenkäynnissä käsiteltiin esimerkiksi Samsamin lähipiirilleen lähettämiä viestejä, jotka toistivat Isisin propagandaa. Nämä viestit olivat lähetetty vuosia sen jälkeen, kun Samsam oli väittämänsä mukaan lopettanut työskentelyn tiedustelupalveluille.

Ruotsi nostaa terroriuhkatasoaan 3:16
Ruotsi nosti elokuussa terroriuhkatasoaan.

Lue myös:

    Uusimmat