Ruotsin mukaan hallituksella ei ollut roolia kurdimiehen karkotuksessa Turkkiin – uutistoimisto: Mies on nyt vankilassa Istanbulissa

3:36
Katso myös: Suomalaisopiskelijat otettiin kiinni Turkissa some-videon vuoksi – näin Turkki-asiantuntija ja ulkoministeri Haavisto kommentoivat tapausta.

Turkki vangitsi lauantaina Ruotsin karkottaman kurdimiehen ja toimitti hänet vankilaan Istanbulissa, kertoi Turkin hallintoa lähellä oleva Demirören-uutistoimisto (DHA).

Tiedon karkotuksesta vahvistanut Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard sanoi, että karkottaminen oli viranomaispäätös eikä Ruotsin hallituksella ollut tekemistä sen kanssa.

– Kyse on karkotustapauksesta, jossa henkilön turvapaikkahakemus hylättiin, Stenergard sanoi SVT:lle.

– Hallituksella ei ole roolia turvapaikkahakemusten käsittelyssä, hän tähdensi.

Vuonna 2015 Ruotsiin paennut mies on saanut Turkissa lähes seitsemän vuoden vankilatuomion kurdijärjestö PKK:hon kuulumisesta. PKK on listattu terroristijärjestöksi Turkin lisäksi Euroopan unionissa sekä Yhdysvalloissa.

Nato-maa Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään henkilöitä Turkkiin, jotta se hyväksyisi maiden Nato-jäsenyyden. Karkotettu mies ei kuitenkaan ollut turkkilaismedioissa julkaistulla listalla henkilöistä, joita Turkki on pyytänyt luovutettavaksi Ruotsista ja Suomesta.

Miehen asianajaja: "Tapaus on poliittinen"

SVT:n mukaan mies asui Länsi-Ruotsissa ja työskenteli ravintola-alalla. Turkin mukaan karkotettu oli osallistunut PKK:n toimintaan Kaakkois-Turkissa.

Kurdimies on itse kiistänyt olevansa PKK:n jäsen.

– Sanoin (Ruotsin viranomaisille) olleeni maassa kuusi vuotta ja kysyin, mihin rikokseen olin syyllistynyt. He viittasivat oikeudenkäyntiini Turkissa sekä kahteen demokraattiseen mielenosoitukseen Ruotsissa, joihin olin osallistunut. Turkissa kaikkein helpointa on syyttää terrorismista, mies sanoi riippumattomalle turkkilaiselle Duvar-uutissivustolle torstaina sen jälkeen, kun hänet otettiin kiinni Ruotsissa.

Duvarin mukaan mies oli kotikaupungissaan bussikuski, joka tuki aktiivisesti Turkin suurimman kurdimielisen puolueen HDP:n paikallista haaraa.

Myös miehen asianajaja Abdullah Deveci väitti Duvarille, että miehen tapaus on "poliittinen" eikä sillä ole oikeudellisia perusteita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja