Italiaan pyrkivien siirtolaisten määrä kaksinkertaistunut – Lampedusalle parissa päivässä enemmän siirtolaisia kuin saarella asukkaita

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esitellyt kymmenen kohdan suunnitelmansa, jonka avulla Italialle voitaisiin tarjota välitöntä tukea Lampedusan saarelle saapuvien suurten siirtolaismäärien kanssa.

Suunnitelmaan kuuluu muun muassa EU-virastojen avun lisäämistä sekä avun antamista turvapaikanhakijoiden siirtämiseen Italiasta muihin EU-maihin, jotka osallistuvat EU:n vapaaehtoiseen solidaarisuusmekanismiin.

Von der Leyen vieraili Italian pääministerin Giorgia Melonin kanssa Lampedusan saarella tänään.

– Laiton maahanmuutto on eurooppalainen haaste, joka tarvitsee eurooppalaisen vastauksen, von der Leyen sanoi vierailullaan.

Pääministeri Melonin mukaan EU:n tulee työskennellä yhdessä vastatakseen siirtolaisuuden muodostamiin haasteisiin.

– Vaakalaudalla on Euroopan itselleen haluama tulevaisuus, joka riippuu Euroopan kyvystä kohdata suuria haasteita, Meloni sanoi.

Italia on pyytänyt EU:lta apua siirtolaisten määrän kasvun vuoksi. Lampedusan saarelle tuli alkuviikosta kolmen päivän aikana veneillä 8 500 ihmistä, mikä on enemmän kuin saaren asukasmäärä. Perjantaina viranomaiset siirsivät tuhansia siirtolaisia Lampedusasta Sisiliaan.

Lyhimmillään etäisyys Tunisiasta Italiaan Lampedusan saarelle on noin 130 kilometriä. Keskisen Välimeren yli kulkeva siirtolaisreitti lukeutuu maailman vaarallisimpiin.

Matteo Salvini puhuu jo "sotatoimista"

Italian varapääministeri Matteo Salvini on kutsunut maahantuloja "sotatoimiksi".

– Siirtolaispaine, jonka Italia on kokenut tämän vuoden aikana, on kestämätön, Meloni sanoi perjantaina pyytäessään von der Leyeniä vierailulle Lampedusalle.

Meloni pyysi myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä nostamaan asian asialistalle neuvoston lokakuisessa kokouksessa.

Ranskan pääministeri Elisabeth Borne sanoi lauantaina, että on aika osoittaa solidaarisuutta Italialle ja "mobilisoida" EU.

Tänä vuonna Italiaan on saapunut meriteitse yli 127 000 siirtolaista, mikä on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoden samaan aikaväliin verrattuna.

YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan yli 2 000 ihmistä on kuollut yrittäessään ylittää Välimerta Pohjois-Afrikasta Maltalle tai Italiaan.

Jo yli 400 siirtolaista kuollut alkuvuodesta Välimerellä 9:32
Huhtikuussa kerrottiin, että Välimerellä on kuollut alkuvuonna jo yli 400 siirtolaista.

Miksi siirtolaisten kuolemasta uutisoidaan vähemmän kuin sukellusveneen miljonääreistä – Obama: "Demokratiassa on taloudellinen ongelma" 2:03
Miksi siirtolaisten kuolemasta uutisoidaan vähemmän kuin sukellusveneen miljonääreistä? – Obama: "Järisyttävää epätasa-arvoa"

Lue myös:

    Uusimmat