Itälaajenemisen siirtymäajoista yksimielisyys

Sekä palkansaajien että työnantajien keskusjärjestöt ovat päässeet yksimielisyyteen EU:n itälaajenemisen vaatimista siirtymäajoista.

Järjestöt esittävät työvoiman vapaalle liikkuvuudelle viiden vuoden siirtymäjaksoa, jota tosin voitaisiin kansallisella päätöksellä tarvittaessa lyhentää tai korkeintaan kahdella vuodella pidentää.

Kolme palkansaajakeskusjärjestöä ja molemmat työnantajajärjestöt ovat kovan työn ja tuskan jälkeen päässeet yksimielisyyteen siitä, millaisia siirtymäaikoja työvoiman vapaalle liikkumiselle tulee niiden mielestä noudattaa Euroopan Unionin ottaessa aikanaan uusia jäsenmaita Itä-Euroopasta.

Järjestöjohtajat luovuttavat yksimielisen kannanottonsa pääministeri Paavo Lipposelle huomenna valtioneuvoston linnassa. He toivovat, että hallitus ottaisi järjestöjen näkemykset huomioon määrittäessään Suomen kantaa EU:n komissiolle esitettäväksi.

Järjestöjen mielestä siirtymäaikoja tarvitaan, mutta niiden tulee olla joustavia. MTV:n uutisten mukaan tuossa paperissa puhutaan viiden vuoden siirtymäajasta, jota toki voitaisiin tarvittaessa kansallisella päätöksellä lyhentääkin. Viiden vuoden jälkeen olisi kuitenkin vielä kahden vuoden mittainen eräänlainen turvajakso, jonka aikana voidaan uudelleen ottaa rajoitukset käyttöön, mikäli työnhakijoiden virta uusista jäsenmaista käy hallitsemattomaksi.

Mutta seitsemän vuoden jälkeen ei olisi enää mitään rajoitteita. Työnantajille taas on erittäin tärkeää, että kannanotossa todetaan, että suomalaisille yrityksille tulee taata yhtäläiset kilpailuedellytykset uusien jäsenmaiden firmojen kanssa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suomalaisjärjestöt toivovat maan hallituksen toimivan niin, että myös itäeurooppalaiselle asetetaan esimerkiksi samanlaiset ympäristövaatimukset, joita muuallakin Unionissa noudatetaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat