Itälä moittii 141-tukineuvotteluja liiasta kiltteydestä

Itälä sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, ettei Suomi olisi saanut antaa periksi neuvotteluissa liian helposti.

Europarlamentaarikko Ville Itälän (kok.) mielestä EU-komission kanssa tehty maatalouden 141-tukisopimus on Suomelle huono ratkaisu.

- Meillä on sokerissa jo kaksi äärimmäisen huonoa rökäletappiota alla. Nyt tuli tällainen ratkaisu, jossa saatiin lisäaikaa, mutta neljän vuoden päästä siipikarjantalous ja siantuotanto ovat suurissa vaikeuksissa. Leikkaukset ovat todella suuria.

- Tässä pitäisi nähdä kokonaisuus pala palalta. Maataloutta ollaan ajamassa todella rajusti alas Suomessa. En ymmärrä, miksi Suomi on aina se maa, joka antaa periksi.

Itälän mukaan Suomen, erityisesti keskustavaikuttajien, olisi pitänyt hyödyntää EU-politiikan keinoja paremmin.

- Pienen maan mahdollisuutena on vain koplaus. Italia esimerkiksi koplasi, ja he saivat yhden parlamenttipaikan lisää. He sanoivat, etteivät he hyväksy muuten perustuslakia.

- Italialaiset saivat sen, mitä he hakivat, mutta Suomi ei saanut 141-tuesta sitä, mitä sen olisi pitänyt hakea.

"Venäjältä puuttuu demokratiaperinne"

Ville Itälä myös toteaa Huomenta Suomen haastattelussa Venäjän demokraattisen kehityksen menneen viime aikoina huonompaan suuntaan.

- Toisaalta kansa on äänestänyt vallan Putinille. Mielenkiintoista on nähdä presidentinvaalit, ja mikä on Putinin asema.

Itälä tuntee Yhtenäinen Venäjä -puolueen puheenjohtajan henkilökohtaisesti vuosien takaa. Hänen mukaansa puheenjohtaja Boris Gryzlov on hyvin suorapuheinen mies.

Putin puolestaan on tuonut venäläisille paljon kaivattua itseluottamusta takaisin.

- Hän on tuonut paljon taloudellista hyvää kansalle ja elintaso on noussut. Demokratiaperinne taas Venäjältä puuttuu.

Itälä toivoo parempaa Venäjältä jatkossa parempaa yhteistyötä erityisesti EU:n kanssa. EU:n puolestaan pitäisi luoda parempia suhteita Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat