Mainos

Itä-Eurooppa nyt veden vallassa

Luonnonvoimat ovat koetelleet ankarasti keskistä Itä-Eurooppaa tänä talvena. Vuosikymmenen rankimpien lumimyrskyjen jälkeen ovat vuorossa sulamisvesistä johtuvat tulvat.

Tulvat peittävät esimerkiksi Itä-Unkarissa jo lähes 100 000 hehtaaria viljelysmaata. Romaniassa Unkarin rajan lähellä maantieliikenne on käytännössä pysähdyksissä, ja ainakin 600 asuinrakennusta on romahtanut lumikinosten sulaessa. Viranomaisten mukaan Romaniassa on veden peitossa noin 20 000 hehtaaria. Myös Tonavan ja Tiszan sekä niiden sivujokien vedenpinnat ovat hyvin korkealla, ja esimerkiksi Budapestissa on varauduttu sulkemaan Tonavan rantakadut.

Parin viikon takaiset lumimyrskyt olivat Unkarissa, Romaniassa, Slovakiassa ja Transkarpatian Ukrainassa pahimmat 12 vuoteen. Lumi kinostui paikoin 3-5 metrin korkuiseksi kivikovaksi peitteeksi, jonka läpi eivät ensi alkuun päässeet edes asevoimien panssarivaunut. Unkarissa yli 20 ihmistä sai surmansa jäätyään kinosten vangeiksi.

Romanian tilanne hälyttävä

Viranomaiset eivät ole ilmoittaneet, ovatko tulvat vaatineet nyt kuolonuhreja esimerkiksi Romaniassa, jossa tilannetta luonnehdittiin tänään hälyttäväksi. Viljelijät eivät pääse kevättöihin. Vedet ovat vallanneet jo toistamiseen laajoja alueita Unkarin itärajan molemmin puolin puolen vuoden aikana. Viime syksynä Tiszan ja sen sivujokien patojen murtuminen Lounais-Ukrainassa aiheutti katastrofin, jossa kymmeniä ihmisiä kuoli ja kymmeniä tuhansia on edelleen kodittomina. Vedet peittivät suuria viljelysalueita myös Itä-Unkarissa sekä Länsi-Romaniassa, ja sato jäi mätänemään pelloille.

Unkarissa pelätään nyt, että kevättulvat antavat lopullisen kuoliniskun erityisesti pienviljelijöiden elinkeinolle, sillä varhaiskylvöt jäävät tekemättä, eikä Unkarissa ole järjestelmää, joka korvaisi viljelijöiden kärsimät vahingot. Maatalous on Unkarissa 90-luvun alussa toteutetun yksityistämisprosessin jäljiltä hyvin sekavassa tilassa. Valtaosa tiloista on pieniä ja tulevissa EU-oloissa täysin elinkelvottomia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.