Istuuko lapsesi liikaa? Näin estät kivut!

Lapset ja nuoret istuvat nykyään paljon, mikä voi vaikuttaa selän ja hartiaseudun kipuihin. Näillä vinkeillä parannat tilannetta.

Maailman Selkäpäivää vietetään vuosittain 16. lokakuuta. Tänä vuonna Suomen Selkäliitto haluaa kiinnittää huomiota nuorten selkien hyvinvointiin. Nuoret istuvat paljon sekä koulussa että kotona. Runsas istuminen kuormittaa välilevyjä ja heikentää kehon aineenvaihduntaa.

1. Valvo nuoren päätelaitteiden käyttöä

Tutkimusten mukaan yli kahden tunnin päivittäinen tietokoneen käyttö aiheuttaa nuorille selkäkipuja. Tarvittaessa rajoita aikaa, jonka nuori viettää tietokoneen, television, tabletin tai älypuhelimen ääressä eli ns. ”sohvaperuna-aikaa”.

2. Säädä nuoren työpiste ja työtuoli

Selkäkipuja on jo peruskoulun alaluokkalaisilla ja ne lisääntyvät lapsen kasvaessa. Pulpetti voi olla kasvavalle nuorelle vääränkokoinen ja selkä väsyy. Hanki nuorelle kotiin ergonomisesti sopiva työpiste ja -tuoli.

3. Kannusta nuorta pitämään taukoja

Tuolista tulisi nousta ylös vähintään kerran tunnissa joko kävelemään, jumppaamaan tai venyttelemään. Opeta nuorta ottamaan tauot tavaksi.

4. Huolehdi nuoren terveellisistä elämäntavoista

Osa nuorista harrastaa liikuntaa päivittäin suositusten mukaiset kaksi tuntia, mutta osa ei liiku lainkaan. Nuoren yleis- ja lihaskunto saattaa olla heikko, ellei hän harrasta riittävästi liikuntaa. Aktivoi nuorta liikkumaan, syömään terveellisesti ja nukkumaan riittävästi.

5. Ole esimerkkinä nuorelle

Istutko itse ryhdikkäästi? Oletko jatkuvasti koneella? Nukutko liian vähän? Esimerkki on tärkeää, sillä lapsesi oppii sinulta.

6. Auta nuorta vähentämään stressiä

Ihminen reagoi psyykkiseen kuormitukseen ja stressiin jännittämällä kehoaan. Kun lihakset ovat pitkään jännittyneinä ja kehon luonnollinen asento häiriintyy, on selkä-, niska- ja hartiakipuja vaikea välttää. Ole läsnä nuoren elämässä, tue ja kuuntele häntä. Kannusta nuorta harrastuksiin ja ystävien pariin.

Lähde: Suomen selkäliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja