Istutko suuren osan päivästä? Riskisi kuolla mihin tahansa on suurentunut

1:24

Suuren osan päivästä istuen viettävät ovat tutkimusten mukaan suurentuneessa vaarassa menehtyä muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään, mutta tuoreiden tulosten valossa lista näyttäisi olevan huomattavasti pitempi.

VIDEO: Kumpi on terveellisempää: istua vai seisoa?

American Journal of Epidemiologyn julkaisema tutkimus osoittaa vähintään kuusi tuntia päivässä istuvien menehtyvän 20 vuoden seurannassa mihin tahansa kuolinsyyhyn noin viidenneksen todennäköisemmin kuin alle kolme tuntia päivittäin istuvien.

Tutkijat tarkastelivat tarkemmin kaikkiaan 22 eri kuolinsyytä, ja niistä 14 oli yhteydessä istumiseen. Listalla ovat muun muassa sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriöt, syöpä, diabetes, munuaistauti, keuhkoahtaumatauti, itsemurha, vatsahaava, Parkinsonin tauti, Alzheimerin tauti ja monia hermoston ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

Istuminen voi lisätä painoa ja häiritä aineenvaihduntaa

Aineisto ja analyysi eivät paljasta, miksi istuminen lyhentää elinikää, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Vähäinen liikunta saattaa olla yksi syy, mutta monissa tutkimuksissa istumisen haitat on nähty myös liikuntaa harrastavilla. Todennäköisesti ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja muut elintavat selittävät osan. Myös epäsuotuisat vaikutukset aineenvaihduntaan saattavat olla yksi syy.

Tutkimukseen osallistui 130 000 seurannan alussa tervettä miestä ja naista, joista 49 000 kuoli keskimäärin 20-vuotisen seurannan aikana.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja