Istumatyöläinen on yhtä passiivinen kuin häkkiapina

Suomalaisista suurin osa tekee istumatyötä ja useimmiten näyttöpäätteen ääressä. Jopa 90 prosenttia työajasta istutaan passiivisena ja lihasaktiivisuus on yhtä heikkoa kuin häkissä istuvilla apinoilla.

Etenkin syksyisin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviin mainoksiin törmää kaikkialla. Liikuntafysiologi ja väitöskirjatutkija Arto Pesola sanoo, että kuntoliikuntakin on tärkeää mutta päivittäistä luomuliikuntaa ei istumatyöläisen pitäisi unohtaa.

– Saksalaisessa tutkimuksessa oli mitattu toimistotyöntekijöiden päivittäistä lihasaktiivisuutta. Siinä oli viitattu tutkimukseen, missä oli mitattu häkissä pidettävien apinoiden lihasaktiivisuutta ja ne olivat yksi yhteen toimistotyöntekijöiden lihasaktiivisuuden kanssa.

Luomuliikunnan vallankumous -kirjan kirjoittanut Pesola kertoo, että Jyväskylän yliopistossa on mitattu toimistotyöntekijöiden lihasaktiivisuutta reisilihaksesta, joka on pääliikuttajalihas. Tulokset olivat samanlaisia saksalaistutkimuksen kanssa.

Jumppatunti tai lenkki työpäivän jälkeen ei riitä

Uusimpien tutkimusten mukaan pienetkin aktiivisuudet ihmisen arjessa ovat tärkeitä terveyden kannalta.

– Joidenkin terveysmuuttujien kannalta säännöllinen lihasten aktivointi päivän aikana voi olla jopa tehokkaampaa kuin se, että istuu koko päivän ja sitten illalla käy lenkillä. Eli aina kun nousee ylös tuolista, lihakset aktivoituvat ja energian kulutus kasvaa, rasvan poltto kiihtyy ja insuliinin teho paranee.

Luomuliikunnalla tarkoitetaan jokaista aktiivisuutta lihaksissa riippumatta siitä, onko rasitus iso tai pieni. Lihaksen tarvitessa energiaa koko energiankulutus kasvaa ja pitkällä aikavälillä se vaikuttaa painonhallintaan.

– Kuntoliikunta nimensä mukaisesti kasvattaa kuntoa, mikä on tietenkin myös erittäin tärkeää. Se ei kuitenkaan riitä korvaamaan päivittäistä ja pitkäaikaista passiivisuutta vaan siihen pitää olla omat lääkkeet, mikä onnistuu yksinkertaisimmillaan tuolista ylös nousemalla.

Pesola muistuttaa, että päivittäinen liikkuminen on kehon normaalin toiminnan edellytys. Pieniäkin liikkeitä tarvitaan päivän aikana ja siihen neuvot ovat yksinkertaisia, kuten portaiden suosiminen hissin sijaan.

Liikunta on irronnut arjesta

Pesolan mukaan liikunnasta on jo tullut arjesta erillään oleva asia, joka pitää haalia jotenkin omaan elämään tai täytyy hankkia jokin tuote, jotta pystyy olemaan aktiivinen. Luomuliikunnan filosofiana taas on, että liikunnan sisällön pitää olla myös mielekästä ja siitä pitää tulla hyvä mieli.

– Monesti ihmiset ajattelevat liikuntaa pakollisena pahana ja liikuntaa harrastetaan, että saavutetaan vain jotain hyötyjä.

Pelkkien kuntoliikuntatuntien sijaan Pesola ehdottaakin liikunnan yhdistämistä esimerkiksi kavereiden tapaamisiin.

– Porukalla voi mennä vaikkapa puistoon pelaamaan ja liikunta tulee mukaan siinä sivussa.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Shutterstock

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja