Israelin tapahtumat kootusti viikon ajalta – katso MTV:n reportaasit paikan päältä

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on raportoinut Israelista ja palestiinalaisalueilta 27. lokakuuta lähtien. Tässä jutussa kerromme Nurmisen raportointien kautta, mitä Israelissa ja Gazan kaistalla on tapahtunut kuluneella viikolla.

Israelin ja Hamasin välinen konflikti puhkesi raivoonsa lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja ja kidnappasi sekä murhasi satoja israelilaissiviilejä. Israel vastasi ilmaiskuilla, ja sittemmin maahyökkäyksellä, Gazaan. Pian ilmaiskujen jälkeen Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuvasi tilannetta sodaksi. 

Israelin ja Hamasin välisissä sodassa on kuollut tämän jutun julkaisuun mennessä Gazassa tiettävästi yli 9 000 ihmistä. Luvut perustuvat Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön ilmoittamiin tietoihin. Hamasin terrorihyökkäysten kuolonuhreja on Israelin viranomaisten mukaan yli 1 400. 

Sodan taustoista voit lukea lisää alla olevasta artikkelista.

Perjantai 3. marraskuuta, Tel Aviv

Israelissa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuki jälleen Israelin oikeutta puolustaa itseään, mutta sanoi, että Hamasin tekoihin syyttömiä siviilejä on suojeltava. 

Yhdysvallat toivoo tulitaukoja Gazassa humanitaarisen avun perille saamiseksi ja Hamasin panttivankien vapauttamiseksi.

– Blinkenin tapaamisestahan pääministeri Netanjahu marssi toiseen tiedotustilaisuuteen ja sanoi, ettei tulitaukoa tule eikä myöskään polttoainetta Gazaan niin pitkään, kun panttivangit ovat Hamasin hallussa, Nurminen raportoi paikan päältä.

MTV:n toimittaja paikalla: Blinkenin puheilla ei suurta merkitystä Israelin toimintaan 3:34
MTV:n toimittaja paikalla: Blinkenin puheilla ei suurta merkitystä Israelin toimintaan.

Torstai 2. marraskuuta, Hebron

Jännitteet ja väkivaltaisuudet kasvoivat myös Länsirannalla. Gazan sodan aikana Israelin sotilaiden ratsioissa ja siirtokuntalaisten hyökkäyksissä on haavoittunut yli 2000 palestiinalaista.

Israel asetti myös palestiinalaisten liikkumiselle raskaita rajoitteita.

– Länsirannasta on jo nyt tullut sotatannerta kauttaaltaan. Joka ainoana päivänä miehitysjoukot ja siirtokuntalaiset ovat alkaneet tehdä hyökkäyksiään ja ratsioitaan, Beetlehemin vt. pormestari Hamad Taha sanoo. 

Israelin hyökkäys etenemässä Gaza Cityyn – ulkomaisia siviilejä pääsee yhä rajan yli Egyptiin 2:30
Israelin ratsioissa ja siirtokuntalaisten hyökkäyksissä yli 2000 haavoittunutta. Katso toimittaja Niko Nurmisen raportti Länsirannalta.

Keskiviikko 1. marraskuuta, Ramallah

Länsirannalla käynnistyi keskiviikkona yleislakko protestina Israelin tiistaisille pakolaisleirin pommitukselle. 

Alueella järjestettiin Israelin ja Hamasin välisen sodan vuoksi kymmeniä mielenosoituksia vuorokaudessa ja suuri osa yliopistoita oli kiinni. 

– Tyytymättömyys kasvaa sitä mukaa, kun Gazassa tulee lisää kuolleita, Ramallahista raportoinut Nurminen arvioi.

Palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne 2:21
Palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne. MTV uutiset seurasi Ramallahissa järjestettyjä mielenosoituksia.

Paikoin tunnelma Länsirannan hallinnollisesta pääkaupungissa Ramallahissa on epätoivoinen ja odotukset ovat synkät, Nurminen sanoo.

– Sota vaikuttaa ihan kaikkeen, mutta etenkin psykologisella tavalla. Elämme hyvin surullisessa tilanteessa ja pelkäämme koko ajan. Tunnemme, kuinka perheenjäseniämme tapetaan nyt käynnissä olevassa kansanmurhassa. Odotamme Gazan sodan leviävän tänne Länsirannalle, emmekä tunne olevamme lainkaan turvassa, kertoi MTV Uutisten haastattelema Maysoon.

Tiistai 31. lokakuuta, Länsiranta

Palestiinalaisten virallinen ihmisoikeuskomissio pettyi kansainvälisten lakien toimimattomuuteen. Komissio katsoi, että palestiinalaiset eivät saa humanitaaristen velvoitteiden mukaista suojelua. 

MTV Uutiset haastatteli Länsirannalla Palestiinan ihmisoikeuskomission johtajaa Ammar Al-Dwaikia. Hänen mukaansa "tämä on kansainvälisen humanitaarisen lain täydellinen epäonnistuminen". 

– Se on pettänyt palestiinalaiset tarjoamatta pienintäkään turvaa. Palestiinalaisia siviilejä tapetaan suurella mittakaavalla, eikä humanitaarinen apu pääse Gazaan, Al-Dwaiki sanoo.

– Tavallisten palestiinalaisten silmissä ihmisoikeudet, kansainvälinen laki, kansanvälinen humanitaarinen laki ja koko kansainvälinen humanitaarinen järjestelmä ovat kaikki pettäneet meidät, hän jatkaa.

Palestiinan ihmisoikeuskomission johtaja: "Tämä on täydellinen epäonnistuminen" 1:40
MTV Uutiset haastatteli Palestiinan ihmisoikeuskomission johtajaa Ammar Al-Dwaikia Länsirannalla.

Maanantai 30. lokakuuta, Ramallah

Ramallahin kaupungista raportoiva Nurminen arvioi, että Israel ja Hamas ovat kumpikin varustautuneet pitkään sotaan. 

Nurmisen mukaan on kuitenkin niin, että Israelin maahyökkäys Gazaan ei saa israelilaisilta vankkumatonta tukea.

Joitakin päiviä ennen maahyökkäyksen alkua tehdyssä kyselytutkimuksessa puolet vastanneista vastustivat maahyökkäystä. Tämä tapahtui ennen kuin Hamas kertoi, että sen ottamista panttivangeista 50 oli kuollut hyökkäyksissä.

– Tästä päätellen voi olla suhteellisen varma, että kannatus tälle sodalle on israelilaisten kansalaisten piirissä laskenut, Nurminen arvioi.

MTV Israelissa: Osapuolet varustautuneet pitkään sotaan 2:17
Länsirannalta raportoiva toimittaja Niko Nurminen arvioi, että osapuolet varustautuneet pitkään sotaan. 

Sunnuntai 29. lokakuuta, Ramallah

Taistelut jatkuivat sunnuntaina kiivaina. Israel pommitti Gazaa useasta eri suunnasta ja maataisteluita käytiin ennen kaikkea Gazan pohjoisosassa.

Länsirannalla, palestiinalaiskaupungissa Ramallahissa, Israelin ja Hamasin välinen sota näkyi ja näkyy suurina jännitteinä, vaikka Hamas ei hallitse aluetta.

Nurminen kertoi 114 ihmisen kuolleen viimeisen kolmen viikon aikana Länsirannalla. Alueella oli sunnuntaihin mennessä myös pidätetty noin 1 500 ihmistä. Pidätyksiä toteutettiin ratsioiden yhteydessä, joita Israelin sotilaat tekivät ihmisten koteihin. 

– Ratsioissa on etsitty erilaisia ääritoimijoita, palestiinalaisalueelta raportoiva Nurminen sanoi. 

Nurmisen kertoi myös laittomien siirtokuntien asukkaiden hyökänneen palestiinalaisten kimppuun.

– Tuolla ihmisten kanssa puhuessa ajatuksena on aika paljon se, milloin Israelille tulee sellainen syy, että tännekin olisi syytä hyökätä.

MTV Länsirannalla: Sota näkyy alueella erittäin jännittyneenä tilanteena 2:36
Videolla MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo, kuinka sota näkyy Ramallahissa Länsirannalla.

Lauantai 28. lokakuuta, Sderot

Taustalla paukkui jatkuvasti, kun toimittaja Niko Nurminen raportoi suorassa MTV Uutiset Liven lähetyksessä Sderotin kylästä Israelista.

Sderot sijaitsee noin kilometrin päässä Gazan rajasta. 

– Tämä on yksi niistä paikoista, jotka Hamas otti haltuunsa 7. lokakuuta. Gazasta kuuluu jatkuvasti intensiivistä tykistötulta, kaikenlaisia ammuksia on ilmassa, jokunen rakettikin sieltä on lähtenyt, Nurminen kuvaili tilannetta. 

Tilanne Gazassa kiristyy – MTV:n toimittaja raportoi läheltä Gazan rajaa 5:05
Tilanne Gazassa kiristyy – suora lähetys Sderotin kylästä Israelista: Tykistötuli paukkuu lähetyksen taustalla. 

Israelin maaoperaation äänet kantautuvat tarkkailijoiden korviin. Tuolloin itse operaatiosta saatiin myös uutta tietoa.

– Maahyökkäys on ollut asteittain käynnissä pari vuorokautta. Intensiteetti nousi viime yönä aivan uudelle tasolle. Voi sanoa, että nyt ei ole käynnissä mikään asteittainen eteneminen, vaan kyllä tämä näyttää täydeltä mylläkältä, Nurminen raportoi. 

MTV Uutisten toimittaja päivystää lähellä Gazan rajaa – "Tauotonta tulitusta" 2:10
Israelin maahyökkäyksen intensiteetti nousi uudelle tasolle. Toimittajan havaintojen mukaan tulitus oli tauotonta Gazan rajan lähellä. 

Perjantai 27. lokakuuta, Jerusalem

Israelin armeija kertoi perjantaina 27. lokakuuta, että Israel laajentaa maaoperaatiotaan Gazassa. Israel oli jo kahden viikon ajan kertonut hyökkäävänsä Gazaan myös maajoukoin.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoi, kuinka maaoperaation laajeneminen näkyi Itä-Jerusalemissa.

– Aiemmin tänään tuli jo sellainen käsky meille kansainvälisille toimittajille, että mitään tietoa ei saisi kertoa siitä, mitä me havaitsemme noista Israelin sotilaskaluston liikkeistä tai miehityksistä ja niiden sijainneista, Nurminen kertoo.

MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä? 3:38
Israelin armeija kertoi laajentavansa "maaoperaatiotaan" Gazassa. Viestintäyhteydet Gazaan pimenivät. MTV Uutiset raportoi Itä-Jerusalemista.

Lue myös:

    Uusimmat