Mainos

Israelin armeijan selvitys klinikkaiskusta ei kelpaa Kirkon Ulkomaanavulle

Israelin armeija on antanut Kirkon Ulkomaanavulle selvityksen tapahtuneesta klinikka-iskusta. Armeijan ohjus tuhosi tammikuussa Kirkon Ulkomaanavun tukeman klinikan Gazassa.

Selvityksen mukaan Israelin armeija ei tiennyt rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevasta klinikasta. Armeijan mukaan se ei olisi iskenyt rakennukseen, jos olisi tiennyt siellä sijaitsevasta klinikasta. Israelin armeijan mukaan palestiinalaisten Hamas-järjestö piti rakennuksessa asevarastoa.

Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Pauliina Parhiala korostaa, etteivät mitkään seikat puolusta humanitaariseen kohteeseen iskemistä. Israel iski konfliktin aikana useisiin klinikoihin ja ambulansseihin, mikä Kirkon ulkomaanavussa erityisesti hämmästyttää.

"Klinikka oli selvästi merkitty"

Tuhoutunut sairaala Israelissa sisältä

Kirkon ulkomaanapu painottaakin tiedotteessaan, että klinikkarakennuksen katolla oli valkoinen risti kertomassa klinikasta. Klinikkaa johtanut tohtori Salim Al-Adadlle kävi myös päivittäin tarkastamassa klinikan tilat sen jälkeen, kun se jouduttiin turvallisuustilanteen vuoksi sulkemaan konfliktin alettua. Tohtori ei nähnyt tiloissa Hamasin joukkoja.

- Me olemme ihmeissämme, jos israelilaiset eivät sitä tienneet, koska se (klinikka) oli kyllä selvästi merkitty. Sodankäynnin pelisäännöt ovat sellaiset, ettei humanitäärisen avun kohteisiin isketä missään tilanteissa, Parhiala painottaa.

Klinikka toimii nyt uusissa tiloissa.

- Työtä on paljon, joten siinä mielessä olemme tyytyväisiä, että klinikka on saanut uudet ja toimivat tilat, Parhiala sanoo.

Turvallisuus Gazassa on edelleen hankala ja humanitaarinen tilanne heikko. Kansainvälisten avustusjärjestöjen rekkojen kulkua rajoitetaan edelleen.

Kirkon Ulkomaanapu tapaa elokuussa Israelin suurlähettilään Gazan tilanteen johdosta. Järjestö aikoo tuolloin esittää myös tyytymättömyytensä Israelin raporttiin.

"Stubbin pitäisi vierailla Gazassa"

Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn johtajan Pauliina Parhialan toive on, että ulkoministeri Alexander Stubb vierailisi Gazassa.

- Uskon, että jos EU-maiden ulkoministerit kävisivät Gazan alueella, kokemuksella voisi olla vaikutuksena unionin ulkopolitiikkaan. Humanitaariseen tilanteeseen on kiire saada helpotusta, ja Lähi-idässä hyvin pitkään jatkuneeseen konfliktiin on saatava rauhanomainen ratkaisu, Parhiala sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu jatkaa Gazassa klinikoiden tukemista sekä psykososiaalista työtä. Lisäksi Ulkomaanapu koordinoi kirkollisten avustusjärjestöjen psykososiaalista työtä Gazassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.