Mainos

Israel uhkaa miehittää Gazan ja Egyptin rajan

Israelin mukaan tonneittain ammuksia ja aseita, niiden joukossa muun muassa olalta laukaistavia ohjuksia, on salakuljetettu Gazaan sen jälkeen kun Israelin armeija vetäytyi Gazasta runsas vuosi sitten.

Useat Israelin hallituksen ministerit ovat kehottaneet maata aloittamaan nopeasti sotilasoperaation, jolla Gazan kaistan eteläraja saadaan armeijan valvontaan ja aseiden salakuljetus Egyptistä loppumaan.

-On toimittava viipymättä. Viivyttely on vaarallista, joten on toimittava välittömästi, sanoi kauppa- ja teollisuusministeri Eli Jishai toimittajille eilen.

Jishain vaatimusta siirtymisestä takaisin 12 kilometrin levyiselle Gazan rajavyöhykkeelle kannatti kaksi muuta ministeriä ja korkea-arvoinen armeijan komentaja.

Israelin mukaan tonneittain ammuksia ja aseita, niiden joukossa muun muassa olalta laukaistavia ohjuksia, on salakuljetettu Gazaan sen jälkeen kun Israelin armeija vetäytyi Gazasta runsas vuosi sitten.

Palestiinalaishallituksen edustaja Ghazi Hamad tuomitsi ehdotuksen välittömästi ja sanoi sen olevan ensi askel kohti sitä, että Israel ottaa Gazan takaisin hallintaansa.

Israelilaissotilaat ampuivat seitsemän palestiinalaista

Ainakin seitsemän palestiinalaista on kuollut ja parikymmentä haavoittunut israelilaisten sotilaiden tulituksessa Gazan kaistan pohjoisosassa. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi tapahtumaa joukkomurhaksi.

Tulitaistelu tapahtui palestiinalaisten viettäessä ramadan-paastokauden päättävää id al-fitr -juhlaa. Israelin armeijan tiedottajan mukaan sotilaiden tulitus Beit Lahijassa kohdistui palestiinalaisiin asemiehiin, joiden epäiltiin valmistelevan rakettien laukaisua Israeliin.

Yksi surmansa saaneista oli radikaalin palestiinalaisen PRC-järjestön johtoon kuuluva Ata Shanbari. Palestiinalaiset asemiehet luulivat palestiinalaislähteiden mukaan, että heidän kimppuunsa oli hyökkäämässä kilpaileva palestiinalaisryhmittymä.

PRC on yksi ryhmistä, jotka ilmoittivat olevansa vastuussa israelilaisen sotilaan sieppauksesta 25. kesäkuuta. Israel aloitti sieppauksen jälkeen laajan sotilasoperaation Gazan kaistalla. Yli 250 palestiinalaista ja kaksi israelilaista sotilasta on kuollut neljä kuukautta jatkuneen operaation kuluessa.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.