Mainos

Israel teki uuden ohjusiskun Gazassa

Israel on tehnyt jälleen uuden ohjusiskun, jossa palestiinalaislähteiden mukaan kuoli kolme ihmistä. Muutamaa tuntia aiemmin Israelin armeija tulitti palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin johtajan autoa Gazassa.

Kolme palestiinalaista kuoli ja 17 loukkaantui, kun kaksi Israelin armeijan helikopteria tulitti autoa Gazan alueella, Jabalyan kaupungissa, palestiinalaiset turvallisuuslähteet kertoivat. Kuolleet olivat saman perheen jäseniä. Heidät surmasi harhaan osunut ohjus, joka osui rakennukseen, palestiinalaislähteet kertoivat.

Vain muutamaa tuntia aiemmin Israelin armeija tulitti palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin johtajan Abdel Aziz Rantisin autoa Gazassa. Rantisi haavoittui iskussa. Hamasin edustaja kertoi, että Rantisin tila on vakaa. Rantisi leikattiin iskun jälkeen, koska hän oli saanut vammoja jalkaansa.

Silminnäkijöiden mukaan Israelin helikopterit ampuivat seitsemän ohjusta Rantisin seuruetta kuljettaneita autoja kohti. He kertoivat, että iskussa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja noin 20 haavoittui. Israelin turvallisuusjoukot vahvistivat yrittäneensä tappaa Hamas-johtajan.

-Israelin ei tulisi odottaa, että tästä rikoksesta ei rangaistaisi, sanoi korkea-arvoinen Hamasin jäsen Mahmoud al-Zahar.

Myös Hamasin hengellinen johtaja Sheikh Ahmed Yassin on vannonut kostoa.

- Israel uhkaa palestiinalaisia siviilejä, joten myös Israelin siviilejä vastaan pitää iskeä. Tästä lähtien kaikki israelilaiset ovat kohteita, Yassin sanoi tiedotusvälineille tavattuaan Rantisin sairaalassa.

Yassin lisäsi vastaanottaneensa Israelin viestin.

- Nyt on Israelin vuoro odottaa vastausta.

Abbas tuomitsi iskun

Palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas on tuominnut ohjusiskun. Hän kutsui tekoa rikolliseksi terrorihyökkäykseksi, jonka tarkoituksena on sabotoida rauhanpyrkimyksiä. Abbasin mielestä tämäntyyppiset hyökkäykset pysäyttävät ja sabotoivat poliittista prosessia.

Abbas vaati Yhdysvalloilta pikaisia toimia. Hän on palestiinalaishallinnon mukaan toimittanut vaatimuksen sisältävän viestin Yhdysvaltain hallitukselle. Myös palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin korkea-arvoinen avustaja syytti tänään Israelia yrityksistä torpedoida tiekarttana tunnettu rauhansuunnitelma.
- Tämä on vakava teko. Se osoittaa Israelin päättäväisyyden pysäyttää tiekartan toteuttaminen ja (tuhota) Sharm el-Sheikhin ja Akaban huippukokousten tulokset, Nabil Abu Rdeinah sanoi Ramallahissa viitaten kahteen viikonloppuna pidettyyn huippukokoukseen, joihin myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush osallistui.

Bush pelkää iskun seurauksia

George W. Bush on kertonut olevansa "syvästi huolissaan" iskusta, Bushin edustaja Ari Fleischer kertoi. Fleischer lisäsi, että Bush pelkää Israelin iskun vaarantavan palestiinalaishallinnon pyrkimykset saada äärijärjestöjen iskut kuriin.

- Bush myös arvelee, että isku ei paranna Israelin turvallisuustilannetta, Fleischer jatkoi.

Hamasia pidetään terroristijärjestönä

Abdel Aziz Rantisi, 55, on Hamasin toiseksi korkein johtaja ja perustajajäsen. Vaikka Ahmed Yassinia pidetään Hamasin hengellisenä johtajana, uskoo moni palestiinalainen, että määräykset iskuista tulevat suoraan Rantisilta.

Rantisin edustama Hamas-järjestö on sanoutunut irti pääministeri Mahmoud Abbasin Akaban huippukokouksessa antamista lausunnoista, joiden mukaan palestiinalaisten äärijärjestöjen terrorin on loputtava. Hamasin mukaan Abbas ei edusta palestiinalaiskansaa.

Israel ja monet länsimaat pitävät Hamasia terroristijärjestönä. Hamasin kannattajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että se käy vain oikeutettua taistelua julmaa miehitysvaltaa vastaan. Hamas on palestiinalaisten islamistisista äärijärjestöistä suurin. Se perustettiin viitisentoista vuotta sitten, kun palestiinalaisten ensimmäinen kansannousu alkoi.

Ryhmän lyhyen aikavälin tavoitteena on ajaa Israelin joukot miehitetyiltä alueilta. Tähän tavoitteeseen se pyrkii hyökkäämällä israelilaisten sotilaiden ja uudisasukkaiden kimppuun palestiinalaisalueilla, mutta myös siviilien kimppuun Israelissa. Pitkän aikavälin tavoitteena Hamasilla on islamilaisen valtion perustaminen koko historiallisen Palestiinan alueelle. Hamas ei ole koskaan tunnustanut Israelin oikeutta olla olemassa. Hamasin jäsenmäärästä ei ole tietoa, mutta sillä on joka tapauksessa kymmeniätuhansia kannattajia ja myötäilijöitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.