Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 26. lokakuuta

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Video: Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 26. lokakuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 7 028(Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 25.10.)
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Perjantain seuranta löytyy täältä

19.21: Iranin ulkoministerin mukaan Yhdysvallat "ei säästy tulelta", mikäli Israel jatkaa hyökkäystään Gazaan

Mikäli Israel jatkaa kostoaan Hamasia kohtaan Gazan alueella, Yhdysvallat ei tule säästymään tulelta, sanoo Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahianin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sanon suoraan amerikkalaisille valtiomiehille, jotka nyt hallitsevat Palestiinan kansanmurhaa, että emme toivota tervetulleeksi sodan laajenemista alueelle. Mutta jos Gazan kansanmurha jatkuu, he eivät säästy tältä tulelta, Amirabdollahian sanoi YK:n yleiskokouksessa. 

16.30: Belgian pääministeri: Israelin oikeus puolustautua ei oikeuta Gazan täydellistä saartoa

Belgian pääministeri Alexander de Croon mukaan Israelilla on oikeus puolustautua ja toimia estääkseen Hamasin tulevat hyökkäykset, mutta se ei oikeuta Gazan täydellistä saartoa tai humanitaaristen avustuskuljetusten estämistä. 

– Hamasilla on tällä hetkellä kahdenlaisia panttivankeja: 222 panttivankia Israelista, mutta he ottavat panttivangiksi myös Gazan väestön, de Croo sanoo. 

De Croon mukaan Israelin puolustautuminen ei myöskään ole tekosyy väestön nälkään näännyttämiseen.

Asiasta kertoo Reuters.

14.41: Gazan terveysministeriö: Yli 7 000 kuollut Israelin iskuissa

7 028 palestiinalaista on kuollut Israelin Gazan kaistalle tekemissä hyökkäyksissä lokakuun 7. päivän jälkeen, väittää Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö.

Kuolleista 2 913 on lapsia, ministeriö sanoo.

Lukuja ei ole vahvistettu.

13.29: Israel: Maajoukot vangitsivat yöllä 46 Hamasin jäsentä Länsirannalla

Israelin armeijan mukaan sen maajoukot vangitsivat 46 Hamasin jäsentä yön aikana tehdyssä iskussa Länsirannalle. Väitettä ei ole vahvistettu.

Israelin mukaan sen armeija on pidättänyt noin 1 000 etsintäkuulutettua palestiinalaista Länsirannalla. Näistä 660 on ollut yhteyksiä Hamasiin, Israel väittää.

13.24: Israel sanoo tehneensä päivässä 250 ilmaiskua Hamasia vastaan

Israelin armeija sanoo hyökänneensä ilmavoimillaan yli 250 Hamasin kohteeseen viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta uutisoi israelilaislehti Times of Israel.

Israelin armeijan mukaan yksi tuhotuista Hamasin rakettien laukaisupaikoista sijaitsi moskeijan ja lastentarhan vieressä. Israelin mukaan tämä todistaa, että Hamas käyttää siviilikohteita terrorin tekemiseen.

Israelin armeijan väitteitä ei ole vahvistettu.

11.04: YK: Missään päin Gazaa ei ole turvallista

Missään päin Gazaa ei ole nyt turvallista, sanoo YK:n miehitettyjen palestiinalaisalueiden humanitaarinen koordinaattori Lynn Hastings lausunnossaan. Israel on tehnyt Gazaan ilmaiskuja, ja lisäksi se on ilmoittanut valmistautuvansa maahyökkäykseen seurauksena Hamasin vajaan kolmen viikon takaisesta hyökkäyksestä Israeliin.

Israel on määrännyt ihmisiä lähtemään Pohjois-Gazasta. Hastings kuitenkin sanoo, että monet eivät pysty liikkumaan tai heillä ei ole paikkaa, jonne mennä, ja että evakuointireiteille on tehty iskuja. Hastingsin mukaan Gazassa oleville on tarjolla vain mahdottomia vaihtoehtoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International katsoo, että Israelin armeijan häätökäskyt Pohjois-Gazassa saattavat täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

7.26: Israel sanoo tehneensä maajoukoillaan "verrattain suuren" iskun Gazaan

Israelin armeijan mukaan sen joukot ovat tehneet ”verrattain suuren” iskun Gazaan yön aikana, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Iskun tarkoituksena oli Israelin armeijan mukaan hyökätä Hamasin asemia vastaan. 

Israel ei ole aloittanut odotuksista huolimatta laajaa maahyökkäystä Gazaan. Keskiviikkona pääministeri Benjamin Netanjahun uutisoitiin vakuuttaneen, että maahyökkäys on yhä tulossa.

7.22: Yhdysvaltain edustajainhuone ilmaisi tukea Israelille

Kolme viikkoa kestäneen lamaannuksensa selvittänyt Yhdysvaltain edustajainhuone on ensitöikseen ilmaissut tukeaan Israelille taistelussaan äärijärjestö Hamasia vastaan.

Yhdysvaltain edustajainhuone sai keskiviikkona pitkän väännön jälkeen valittua uuden puhemiehen ja pystyy jälleen päättämään esimerkiksi tukipaketeista maan liittolaisille.

Israelia tukevaa päätöslauselmaa kannattivat kaikki republikaanit ja kymmentä kongressiedustajaa vaille kaikki demokraatit.

20.44: Netanjahu vakuuttaa maaoperaation olevan tulossa

Benjamin Netanjahu kertoo televisiossa esitetyssä lausunnossaan, että maa valmistautuu tekemään maahyökkäyksen Gazaan. 

Pääministeri ei kuitenkaan maininnut, milloin hyökkäys alkaa eikä kertonut muita tietoja operaatiosta. Netanjahun mukaan hyökkäyksen ajankohdasta päätetään hallituksen niin kutsutussa sotakabinetissa. (Reuters)

14.27: Hamas kertoo tuoreista uhriluvuista

Ainakin 6546 palestiinalaista on kuollut Israelin tekemissä iskuissa lokakuun 7. päivän jälkeen, kertoo Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö. Kuolleista 2704 on terveysministeriön mukaan lapsia. Ilmoituksen mukaan Israelin iskuissa on haavoittunut tähän mennessä 17 439 ihmistä. 

Gazan viranomaisten mukaan kuluneen 24 tunnin aikana Israelin iskuissa kuoli 756 palestiinalaista, joista 344 sanotaan olevan lapsia. (Reuters)

12.45: Erdoğan: Hamas ei ole terroristijärjestö, vaan maitaan suojeleva vapaustaistelijaryhmä

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğan sanoo, ettei Hamas ole terroristijärjestö. Erdoğanin mukaan Hamas on vapaustaistelijaryhmä, joka taistelee suojellakseen maitaan.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi. Erdoğanin kommenteista kertoo uutistoimisto Reuters.

Israel on käyttänyt hyväkseen Turkin hyviä aikomuksia, Erdoğanin väittää. Erdoğan totesi, ettei hän aio aiemmista suunnitelmista poiketen vierailla Israelissa.

Erdoğanin mielestä maailma saattaa olla velkaa Israelille, mutta Turkki ei ole heille mitään velkaa.

Erdoğan totesi myös, ettei Turkilla ole mitään ongelmia Israelin valtion kanssa, mutta Turkilla on ongelmia Israelin palestiinalaispolitiikan kanssa.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat