Mainos

Israel kiihdytti Gazan alueen tulittamista

Islamilainen jihad on perunut aikeensa keskeyttää raketti-iskut Israeliin.

Israel on tänään tulittanut Gazan pohjoisosaa, jolloin yksi palestiinalainen sai surmansa ja 15 haavoittui. Viime päivien iskut ovat Israelin armeijan kovimmat alueelle sen jälkeen kun Israel viime vuonna veti joukkonsa Gazasta.

Ohjus- ja tykistöiskuissa on perjantain jälkeen kuollut 15 palestiinalaista. Israelin väliaikaisen pääministerin Ehud Olmertin mukaan armeijalla ei ole mitään pidikkeitä, kun se vastaa Israeliin kohdistuviin rakettihyökkäyksiin.

Palestiinalainen äärijärjestö Islamilainen jihad kertoi puolestaan peruvansa suunnitelmat keskeyttää raketti-iskut Gazasta Israeliin viikon ajaksi. Ääriryhmän aseellinen siipi kertoi ensin, että iskut keskeytetään sen selvittämiseksi, lopettaako Israel oman tulituksensa Gazan kaistalle.

Islamilaisen jihadin poliittinen johto kumosi kuitenkin aseellisen siiven ilmoituksen.

- Rauhaa ei tule niin kauan kuin Israelin hyökkäys jatkuu, ryhmän poliittiseen johtoon kuuluva Khader Habib kertoi uutistoimisto Reutersille.

Islamilainen jihad on yksi useista palestiinalaisryhmistä, jotka ovat ampuneet raketteja Gazasta kaistalta Israeliin. Pääosan viime päivien raketti-iskuista ovat tehneet Fatahiin kytkeytyvät liikkeet. Israelin armeijan tiedottajan mukaan Gazasta on tehty yksitoista rakettihyökkäystä Israeliin kahden vuorokauden kuluessa.

Israel tehostaa Hamasin eristämistä

Palestiinalaisen Hamas-liikkeen sotilaallinen siipi on tänään uhannut aloittaa uudelleen iskut Israelia vastaan.

- Sionistinen vihollinen maksaa kovan hinnan ja joutuu juomaan samasta maljasta, josta kansamme juo päivät ja yöt.

Hamasin sotilaallinen siipi, Ezzedine al-Qassamin prikaatit, lopetti vuodenvaihteessa virallisesti tulitauon hyökkäyksissä Israelia vastaan. Käytännössä Hamas on kuitenkin pidättynyt iskuista tämän vuoden aikana.

Israelin hallitus kertoi tänään lisäävänsä ponnisteluja Hamasin hallituksen eristämiseksi. Olmertin kanslia antoi turvallisuudesta vastaavien ministerien kokouksen päätteeksi lausunnon, jonka mukaan "Israelilla ei tule olemaan mitään yhteyksiä palestiinalaishallintoon, joka on vihamielinen hallinto".

Lausunnon mukaan Israelin hallitus aikoo boikotoida ulkomaisia diplomaatteja, jotka tapaavat uuden palestiinalaishallituksen jäseniä. Samalla lausunnossa kuitenkin korostettiin, että Hamasin hallituksen eristäminen ei merkitse yhteyksien katkaisemista palestiinalaisten presidenttiin Mahmud Abbasiin.

Sekä Israel että ulkomaailma ovat vaatineet Hamasia luopumaan väkivallasta ja tunnustamaan Israelin sen jälkeen kun Hamas tammikuussa voitti parlamenttivaalit. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ilmoittivat perjantaina jäädyttävänsä avun palestiinalaishallinnolle toistaiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.