Mainos

Israel ja palestiinalaiset valmistautuvat vankienvaihtoon

Israelissa valmistauduttiin maanantaina historialliseen vankienvaihtoon, kun lähes 450 palestiinalaisvankia kuljetettiin Negevin autiomaahan lähelle Egyptin rajaa. Kyseessä oli ensimmäinen erä vankijoukosta, jonka Israel aikoo tiistaina vaihtaa palestiinalaisten vuonna 2006 sieppaamaan panssarisotilaaseen Gilad Shalitiin, 25.

Mikäli vaihtokaupat toteutuvat, kyseessä on ensimmäinen kerta 26 vuoteen, kun Israel saa siepatun sotilaansa hengissä takaisin.

Vaihtoa varten Hamas-äärijärjestö ja Israel sopivat monimutkaisesta ohjelmasta, jolla toisiinsa vainoharhaisen epäluuloisesti suhtautuvat osapuolet voivat varmistua, ettei kumpaakaan petetä vaihtokaupassa. Palestiinalaisia vapautetaan ryhmissä sitä mukaa kun Shalitin vapautus etenee.

Mielipidemittausten mukaan kaksi kolmannesta israelilaisista kannattaa vaihtoa. Palestiinalaisten terrori-iskuissa kuolleiden juutalaisten omaisjärjestö on kuitenkin vastustanut sitä kiivaasti.

– Tuomarien tulisi kertoa uhreille, miksi he sallivat israelilaisten murhaamisen, ja tappajien vapauttamisen. Heidän tulisi katsoa uhreja silmiin ja selittää, järjestöä johtava Meir Indor vaatii.

Ei vaikutusta rauhanneuvotteluihin

Palestiinalaisalueilla valmisteltiin maanantaina sankarin vastaanottoa vapautettaville vangeille.

– Olen niin onnellinen, etten tiedä mitä tekisin. Miten osaan syleillä häntä, puhua hänelle? Siitä on 20 vuotta, iloitsi Baseem al-Kurt, jonka poika sai vuonna 1992 yhteensä kahdeksan elinkautista tuomiota osallistumisesta hyökkäyksiin, joissa kuoli israelilaisia.

Nimekkäimpiä vapautettuihin kuuluvat Walid Anjas ja Nasr Jateima. Anjas tuomittiin jerusalemilaiseen baariin tehdystä hyökkäyksestä, jossa kuoli 11 ihmistä ja Jateima pommi-iskusta, joka vaati 29 ihmisen hengen.

Viranomaisten mukaan vapautettavista kolmisensataa on saanut tuomionsa väkivaltarikoksista. Osa nyt vapaaksi pääsevistä on ollut vankilassa koko aikuisikänsä. Israelin vankiloissa on noin 6000 palestiinalaista.

Vaihdon toisen osan, jossa Israel vapauttaa vielä 550 vankia, on määrä toteutua parin kuukauden sisällä.

Vankienvaihdolla ei uskota olevan mitään vaikutusta Lähi-idän rauhanneuvotteluihin, jotka ovat olleet jäissä yli vuoden.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.