Israel haluaa Etelä-Libanoniin jopa 20 000 rauhanturvaajaa

Luku on lähes kaksinkertainen siihen verrattuna, mistä Euroopan valtiot ovat puhuneet.

Israel uskoo, että Etelä-Libanoniin tarvitaan jopa 20 000 rauhanturvaajaa. Israelin viranomaiset arvioivat, että joukot voidaan sijoittaa alueelle kahden viikon kuluessa siitä, kun länsimaat ovat tehneet päätöksen asiasta.

Luku on lähes kaksinkertainen siihen verrattuna, mistä Euroopan valtiot ovat puhuneet.

Israelin puolustusministeri Amir Peretz sanoo Israelin aikovan pitää Etelä-Libanonissa suojavyöhykettä niin kauan, kunnes kansainväliset joukot ottavat alueen haltuunsa.

Peretzin mukaan Israel tulittaa ketä tahansa, kuka tulee vyöhykkeelle. Hän ei määritellyt alueen leveyttä, mutta hallituslähteiden mukaan se olisi noin 3-4 kilometriä.

Israelin maavoimat luo turvavyöhykettä Etelä-Libanoniin

Aiemmin tänään Israel ilmoitti rajoittavansa maavoimien hyökkäykset Etelä-Libanoniin. Maavoimat ei aio laajentaa operaatiotaan 70 kilometriä etäämmälle Libanonin ja Israelin väliseltä rajalta.

Armeijan tähtäimessä on Hizbollahin taistelijoiden asemat lähellä rajaa. Tänään Israelin sotilaat onnistuivatkin valtaamaan Hizbollahin tukikohtana toimineen Bint Jbeilin kylän Etelä-Libanonissa, kertoo Israelin radio. Armeijan mukaan yhteenotot kylässä kuitenkin jatkuvat, vaikka suurin osa on jo israelilaisten hallussa.

Bint Jbeilissä käytiin aamuvarhaisella rajuja yhteenottoja, joissa sai armeijan mukaan surmansa ainakin 20 Hizbollahin jäsentä. Kuolleita saattaa olla enemmänkin.

- Yhteenotot ovat kiivaita, eikä meillä ole tilaisuutta tarkistaa jokaisen vihollisen pulssia, armeijan tiedottaja sanoo. Useita taistelijoita on myös otettu vangiksi.

Israel arvioi, että kylässä saattaa olla jopa sata Hizbollahin taistelijaa. Bint Jbeil sijaitsee lähellä Maroun al-Rasia, jonka armeija otti haltuunsa viikonloppuna.

Haifan satamakaupunkiin Pohjois-Israelissa on puolestaan iskeytynyt kuusitoista rakettia, kertovat Israelin viranomaiset. Iskuissa on haavoittunut ainakin 25 ihmistä. Useimmat raketeista osuivat aukeille alueille.

Hizbollahin raketteja osui armeijan edustajan mukaan myös muihin kaupunkeihin, kuten Naharijaan ja Safediin. Tarkempia tietoja niiden uhreista ei toistaiseksi ole.

Israel jatkoi Beirutin pommittamista

Israelin ilmahyökkäys Libanoniin.

Israel on jatkanut tänään Libanonin pääkaupungin Beirutin pommittamista noin vuorokauden mittaisen tauon jälkeen.

Israelin ilmavoimat ovat pudottaneet pommeja kaupungin eteläosaan, jota on pidetty Hizbollah-järjestön merkittävimpänä tukialueena. Uusista uhreista ei ole toistaiseksi tietoa.

Israel piti Beirutin pommittamisessa tauon Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen vieraillessa alueella.

Eilen puolestaan Israelin tulituksessa haavoittui neljä YK:n rauhanturvaajaa. YK:n edustajan mukaan Israelin armeijan kranaatti osui YK:n tukikohtaan Etelä-Libanonissa Tyroksen kaupungin itäpuolella.

Kaikkiaan kuusi YK:n rauhanturvaajaa on haavoittunut sen jälkeen, kun Israel aloitti hyökkäykset Libanoniin lähes kaksi viikkoa sitten.

Israelin käyttämät kuorma-ammukset kiellettyjä?

Amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) syyttää Israelin tykistöä kuorma-ammusten käytöstä libanonilaiskylien pommituksissa. Ammukset muistuttavat vaikutukseltaan rypälepommeja.

Järjestö sanoi ottaneensa Libanonin rajalla valokuvia Israelin tykistön yksiköistä, joilla oli käytössään kuorma-ammuksia. Israel on HRW:n mukaan saattanut rikkoa kansainvälisiä lakeja ampuessaan niitä Blidan kylään viime viikolla.

Israelin armeijan mukaan kansainvälinen laki sallii kuorma-ammusten käytön. Armeija sanoi kuitenkin tutkivansa järjestön mainitseman tapauksen.

Avustusjärjestöt pelkäävät työntekijöidensä puolesta

Avustusjärjestöt vaativat tänään Israelin armeijaa takaamaan ambulanssien ja avustuskuljetusten turvallisuuden. Järjestöt kertoivat pelkäävänsä työntekijöidensä puolesta.

Israelin ohjukset ovat osuneet ainakin viisi kertaa libanonilaisiin Punaisen Ristin ambulansseihin, jotka on selvästi merkitty järjestölle kuuluviksi. Punainen Risti kertoi olevansa erittäin huolissaan työntekijöidensä turvallisuudesta ja pyytäneensä Israelia tekemään kaikkensa, jotta ambulanssit eivät joudu tulituksen kohteiksi.

Sunnuntaina kolme potilasta ja kuusi Punaisen Ristin vapaaehtoista haavoittui, kun ohjus osui kahteen ambulanssiin Tyroksessa. Myös pakolaisleiri joutui kaupungissa iskun kohteeksi, ja kuusi ihmistä haavoittui. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n edustaja tuomitsi iskut tiiviisti asutuille alueille.

EU-kansalaisia yhä loukussa Etelä-Libanonissa

EU:n mukaan eteläisessä Libanonissa on edelleen loukussa unionimaiden kansalaisia. Erityisen paha tilanne on tässä suhteessa Blidassa, missä olevilla on puutetta perustarvikkeista.

EU:n mukaan Libanonista on evakuoitu Kyprokselle jo yli 40 000 henkeä, ja runsaiden evakuointien takia Larnakan ja Limassolin satamat ovat ruuhkautuneet.

Kyproksen viranomaiset ovat pyytäneet EU-maita koordinoimaan meri- ja ilmakuljetuksiaan niin, että ruuhkien määrä Kyproksella voitaisiin minimoida, kerrotaan EU-komission, EU:n neuvoston ja puheenjohtajamaa Suomen tänään julkaisemassa tiedotteessa.

Unioni muistuttaa, että Libanonissa on jo puoli miljoonaa henkeä joutunut lähtemään asuinsijoiltaan sotatoimien takia, joten maan humanitaarinen tilanne on erittäin vaikea. Unioni on vaatinut, että Libanoniin avataan turvallisia kulkureittejä avustustyöntekijöille, mutta vaatimukseen ei ole toistaiseksi vastattu.

EU on vaatinut kulkureittien avaamista muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paula Lehtomäen ja EU:n avustusasioista vastaavan komissaarin Louis Michelin yhteiskirjeellä, joka lähetettiin Israelin ulko- ja puolustusministereille.

EU:n mukaan Syyriaan on paennut tähän mennessä noin 150 000 henkeä, joista 100 000 on avun tarpeessa.

Saudi-Arabia varoitti sodan laajenemisesta

Saudi-Arabia varoittaa, että Israelin sotilasoperaatiot saattavat johtaa laajaan sotaan Lähi-idässä. Kuningas Abdullahin mukaan arabit ovat tehneet kohtuullisen ehdotuksen rauhasta ja jättäneet huomiotta ääriaineisten näkemykset, mutta kärsivällisyys ei voi jatkua ikuisesti.

Abdullah viittasi lausunnossaan arabien suunnitelmaan, joka tarjoaa Israelille rauhaa, jos se luopuu vuonna 1967 miehittämistään alueista. Saudi-Arabia teki ehdotuksen vuonna 2002 ja sai taakseen muiden arabimaiden tuen.

- Jos rauha jää syntymättä Israelin röyhkeyden takia, ei ole muuta mahdollisuutta kuin sota, Abdullah sanoi lausunnossaan maan valtiollisen television mukaan.

Saudi-Arabia lupasi tänään avustaa Libanonia yli 1,2 miljardilla eurolla. Suurin osa summasta menee maan heikentyneen valuutan tukemiseen, mutta rahaa saa myös hätäapu ja jälleenrakennus. Lisäksi Saudi-Arabia rahoittaa palestiinalaisalueiden jälleenrakennusta lähes 210 miljoonalla eurolla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat