Isot marketit pääsemässä aiempaa helpommin kaupungin keskustaan – pikkukaupat entistä ahtaammalle

Pienet kaupat ovat joutumassa entistä ahtaammalle, kun hallitus aikoo helpottaa entistä suurempien vähittäiskauppojen rakentamista. Hallituksen esityksen mukaan suurmyymälöiden kokoraja kaksinkertaistetaan nykyisestä 2 000 neliömetristä 4 000 neliömetriin.

Asiaa perustellaan vähittäiskaupan ja kilpailun kehittämisellä. Hallitus arvioi muutoksen tukevan kaupan suuryksiköiden valikoimien laajentamista ja kustannustehokkuutta.

Samalla niiden sääntelyä vähennetään. Isojen vähittäiskauppojen sijaintiin voitaisiin puuttua vain, jos se vaikuttaisi merkittävästi alueen yhdyskuntarakenteeseen, liikenteeseen tai kaupan palvelujen saavutettavuuteen. Ensisijainen rakennuspaikka olisi kuitenkin kaupungin keskusta-alue.

Lisäksi maakuntakaavoissa ei säädeltäisi kaupan enimmäiskoosta keskustoissa. Muutokset kannustavat entistä suurempien yksiköiden rakentamiseen.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen on jo suunnannut myyntiä suuriin myymälöihin. Hallitus uskoo sääntelyn vähentämisen voimistavan kehitystä edelleen. Muutosten arvioidaan heikentävän erityisesti alle 500 neliömetrin lähikauppojen ja pienten supermarkettien määrää ja mahdollisuuksia. Markkinat ovat jo nykyisin keskittyneet kahden suuren eli Keskon ja S-ryhmän välille.

– Tämä jatkaa pieniä kauppoja puuduttavaa kehitystä, jonka kaupan aukioloaikojen vapauttaminen aloitti, sanoi Hanna Sarkkinen (vas.) eduskunnan täysistunnossa.

Suunta kohti suuryksiköitä

Esille nostettiin huoli myös siitä, että lakimuutos johtaisi "peltomarkettien" rakentamisen kiihtymiseen. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiisti näkemyksen.

– Ei se automaattisesti kiihdy. Rakentamista vapautetaan sinne, missä se on liiketoiminnallisesti järkevää, Tiilikainen sanoi.

Esko Kiviranta (kesk.) komppasi puoluetoveriaan.

– Suunta on se, että kaikessa asioinnissa siirrytään suuryksiköitä kohti, hän totesi.

Suurmyymälöiden kokoraja sisältyy hallituksen esitykseen maankäyttö- ja rakennuslaista, johon sisältyy useita lakimuutoksia. Tavoitteena on vähentää kaavoituksen ja rakentamisen sääntelyä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi keväänä. 


Lue myös:

    Uusimmat