Isosta asunnosta kimppakämppä: Millainen vuokrasopimus kannattaa?

Vuokranantaja, oletko jumissa ison asunnon kanssa? Oletko harkinnut soveltuisiko asunto kimppakämpiksi? Asunto voi tällöin olla helpommin vuokrattavissa, koska varsinkin opiskelijat tarvitsevat asuntoja. Lisäksi saatat saada jopa enemmän vuokraa, kun maksajiakin on enemmän.

Aina löytyy asuntoa tarvitsevia. Ongelmana on vain, ettei kysyntä ja tarjonta kohtaa. Varsinkin opiskelijat ja nuoret ovat kiinnostuneita kimppakämpistä, joiden etuna ovat halvemmilla vuokrilla isommat tilat ja sosiaalisuus yksiöihin verrattaessa.

Suomen Vuokranantajat ry neuvoo mitä tulee ottaa huomioon, jos harkitsee asunnon vuokraamista kimppakämpäksi tai mitä eroa erilaisilla vuokrasopimuksilla on sekä vuokranantajan että vuokralaisen kannalta.

Millainen vuokrasopimus?

Muista aina tehdä kirjallinen vuokrasopimus. Tarkista vuokralaisten luottotiedot ja peri riittävä vakuus. Tee myös huolellinen ja realistinen asunnon kunnon alkukartoitus ennen vuokralaisten muuttoa.

Vuokrasopimusmalli kannattaa valita sen mukaan millaisia asujia asuntoon on tulossa.

Vuokranantajan kannalta on suositeltavampaa tehdä yksi yhteinen sopimus. Kelan yleisen asumistuen piirissä olevat haluavat oman erillisen vuokrasopimuksensa.

Mikäli asunto vuokrataan kimppa-asunnoiksi erillissopimuksilla, kannattaa vuokrasopimuksiin lisätä ehto, jolla yhteiskäytössä olevat alueet kuuluvat yhteisen vastuun piiriin, neuvotaan Suomen Vuokranantajat ry:stä.

Yksi yhteinen sopimus

Yhdellä sopimuksella vuokralaisina ovat kaikki asukkaat:

– Automaattisesti yhteisvastuu vuokranmaksusta ja huoneiston hoidosta

– Vuokranantaja voi periä jonkun asukkaan vuokrarästin keneltä tahansa vuokralaisosapuolista.

– Yksi yhteinen vakuus, joka maksetaan vain jos kaikki asukkaat muuttavat pois. Yhden irtisanoutuessa muiden on sovittava keskenään vakuuden korvaamisesta poislähtijälle.

– Vuokranantajan irtisanoessa sopimus irtisanotaan kokonaisuutena.

– Jos vuokralaiset irtisanoutuvat, irtisanottava yhdessä.

– Jos yksi haluaa irtisanoutua, on hänen saatava siihen jäljelle jääneiden ja vuokranantajan sopimus vapautuakseen vastuusta.

– Jäljelle jäävät vuokralaiset vastaavat vuokranmaksusta kunnes uusi vuokralainen löytyy.

Erillissopimus 

Erillissopimuksilla jokaisella vuokralaisella on oma sopimus:

– Jokainen asukas vastaa vain oman sopimuksensa vuokrasta ja vuokraamastaan tilasta.

– Tällöin on sovittava yhteisten tilojen käyttöoikeudesta.

– Jokainen toimittaa oman vakuuden, joka palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä, jos vakuuden pidättämiseen ei ole syytä.

– Jokainen sopimus on irtisanottava erikseen.

– Uuden vuokralaisen valinta kannattaa tehdä yhdessä jäljelle jäävien asukkaiden kanssa.

Yhteisvastuu ja asumistuet

– Yhteisvastuu ei vaikuta opiskelijan asumislisän saamiseen.

– Yhteisvastuu vuokranmaksun osalta yleensä estää yleisen asumistuen saannin, jota myönnetään ruokakunnan yhteisten tulojen ja asumismenojen perusteella. 

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Lue myös:

    Uusimmat