Lehkonen: TPS ja Pelicans taistelevat "kolmatta osapuolta" vastaan – "Jos tulee käkättimeen, jää paska maku"

4:18
Video: TPS löi Pelicansin kolmannessa puolivälieräottelussa torstaina vieraissa 3–2.

C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen arvioi Turun Palloseuran ja Lahden Pelicansin välisen jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjan avaimien olevan siinä, kumpi selvittää niin sanotun kolmannen osapuolen paremmin.

TPS johtaa ottelusarjaa kolmen pelin jälkeen voitoin 2–1, kun jatkoon vaaditaan kolme voittoa. Sarja jatkuu tänä iltana Lahdessa, ja asetelmat ovat tasaiset.

Lehkonen kärjistää, että avausotteluun osallistui "vain Pelicans", joka näytti TPS:lle, ettei se kunnioita sitä yhtään. TPS joutui tekemään tarkan perkauksen, minkä jälkeen se on vienyt kaksi taistoa.

– Olen tykännyt kahdesta viimeisestä pelistä. Nostan hattua siitä, että kaikki pelaajat, jotka heitetään yksittäiseen vaihtoon, vetävät lujaa sillä levelillä, mitä he osaavat pelata. Okei, kun se vauhti ja kiire on niin kova, välillä tulee vähän taitorajoitin vastaan. Ei se ole kuitenkaan niin kauheaa, Lehkonen sanoo.

Rajoitinta vastaan vetämisellä on ollut kuitenkin seurauksensa. Joukkueet ovat kipuilleet Lehkosen sanoin "kolmannen osapuolen" eli tuomariston kanssa.

– Iso tekeminen kolmannessa pelissä oli tuomarilinjan löytäminen. Se toi tietynlaista hermostuneisuutta molempien pelaamiseen.

Ottelun päätuomareina oikeutta jakoivat Jari Leppäalho ja Kristian Vikman.

– Kun molemmat joukkueet heittävät joka vaihdossa all in, kamppailevat, vääntävät ja jopa vähän hosuvat, koska into on niin piukassa, kumpikaan ei päässyt oikein sinuiksi tuomarilinjan kanssa. Tuli sellaisia intopiukka-hosumisjäähyjä, jotka voi sääntökirjan mukaan viheltää.

– Jos edelleen jatkuu samalla tavalla, niin se kumpi nuijii päässään sen, millä levelillä uskallat sähistä jäällä jäähyttömästi, on aika lähellä seuraavan pelin voittoa.

"Hirveä hinku päästä neljän joukkoon"

Lehkonen analysoi TPS:n ryskyttävän tasaviisikoin pelattaessa Pelicansia laajemmalla rintamalla, mikä sataa osaltaan turkulaisten laariin.

Kummatkin joukkueet ovat ylivoimalla vaarallisia, mutta Lehkonen toisaalta arvioi, että turkulaisilla on jopa enemmän jäähypelkoa.

– Kun Iikka Kangasniemi saa tilaa ja aikaa, hän kyllä löytää neliön keskeltä äijiä, Lehkonen tässä yhteydessä kehuu.

Yhtä kaikki, Lehkosen on varma, että ottelusarjan häviäminen tulisi olemaan kummalle tahansa raskas paikka.

– Tätä ottelusarjaa on ollut kiva seurata, koska stressitaso molemmilla joukkueilla on kova ja hirveä hinku päästä neljän joukkoon. Jos tuleekin käkättimeen, jää vähän paska maku kaudesta, vaikka he ovatkin pelanneet sellaista jääkiekkoa, johon on helppo saada uusia pelaajia.

KalPalla tunne "mennyt yli"

Toisessa edelleen jatkuvassa puolivälieräsarjassa Tappara johtaa KalPaa voitoin 2–1. Sarjan jokainen taisto on ratkennut yhden maalin erolla, ja Lehkonen ennakoi, että samanlainen meno tulee jatkumaan.

Vaakakuppi on kallellaan sarjaa johtavalle Tapparalle.

– Tapparan tämän kauden joukkuetta on rakennettu pitkällä tähtäimellä sillä tavalla, että he ovat kovia kamppailemaan laitojen lähellä ja maalin edessä. Heillä on puolustuspelaaminen, jossa on niin sanotusti neljä–viisi pelin alla, sarjan parasta. Kun tulee paljon siirto-, pääty- ja rännikiekkoja, näyttää siltä, että KalPalla on napsahtanut tunne yli.

Lehkonen pohtii, että KalPa voi laittaa Tapparan parhaiten vaikeuksiin kovalla luistelupelaamisella ja kiekon liikuttamisella, niin että kiekottomat tekevät paljon töitä.

– Tappara on kuitenkin pystynyt viemään heidät sinne alueelle, jossa kamppaillaan kovin. Kun et hallitse kiihkoasi, yrität nuijia vastustajan kamppailupelaamisessa, saat vähän mustelmia sieltä täältä ja se menee överiksi, se haittaa myös kiekollista pelaamista, Lehkonen sanoo.

Ongelmana on asiantuntijan mukaan se, ettei KalPa pysty olemaan hyökätessään rento, vaan on aggressiivinen, kuin niskat jäykkänä.

– Se on näkynyt varsinkin maalinteon vaikeudessa. Olet edelleen kaksinkamppailumoodissa. Kun ratkaiseva syöttö tulee, se ei tule rennosti.

– On yksi tämän pelin vaikeimmista osa-alueista kääntää aggressiivinen kamppailupelaaminen rentoon hyökkäyspelaamiseen, Lehkonen sanoo.

Heljanko onnistunut jatkoaikahörpyn jälkeen

1:27
Tätä toisen puolivälieräottelun jatkoaikamaalia Ismo Lehkonen piti Tapparan Christian Heljangolta hörppäyksenä.

Tapparan osalta on heitetty kysymyksiä maalivahtipelistä, mutta Lehkonen näkee Christian Heljangon vastanneen niihin mallikkaasti.

Lehkonen pitää Heljangon toisessa ottelussa jatkoajalla päästämää maalia hörpsähdyksenä, mutta arvioi muutoin Heljangon saaneen KalPan Eero Kilpeläisestä hienoisen niskalenkin.

– Jatkoaikamaalin jälkeen Heljanko on ollut hyvä. Siitä ei päästä mihinkään. Hän on suht tasaisesti pelannut ja ollut voittava maalivahti.

– Jos Heljanko pystyy jatkamaan edelleen samalla lailla, on todennäköistä, että Tappara menee tästä jatkoon.

Välieriin painelivat jo suoraan kolmessa ottelussa Ilveksen nuijinut runkosarjan voittaja Lukko ja Kärpät lyönyt runkosarjakakkonen HIFK.

SM-liigan 4. puolivälieräottelut perjantaina:

Klo 18.30
Pelicans–TPS
KalPa-Tappara

Kaikki ottelut katsottavissa cmore.fi-palvelusta. Pelicans-TPS-ottelu perjantaina myös MTV3-kanavalla – studiolähetys jo kello 18!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja