Islannissa purkautuu taas tulivuori – häiriöitä lentoliikenteeseen ei odoteta

Tulivuori purkautuu taas Islannissa 2:04
Tulivuori purkautuu taas Islannissa.

Islannin lounaisosassa Reykjanesin niemimaalla purkautuu jälleen tulivuori.

Islannin yleisradio RÚV kertoo, että purkaus tapahtuu lähellä Sundhnúkkia, Grindavíkin pohjoispuolella. Yleisradiosta kerrotaan sen näkyvän verkkokameroissa ja näyttää sijaitsevan koilliseen Sýlingafellista.

Laava virtaa pääasiassa länteen kohti Grindavikin kylää. Islannin yleisradion se ja turistien suosima kylpyläalue Blue Lagoon evakuoitiin ennen puoltapäivää.

Evakuointi sujui muuten hyvin, mutta kolme Grindavikin asukasta on kieltäytynyt jättämästä kotiaan. Kylä oli alkuillasta ilman sähköä.

Keflavíkin lentoasema toimii RÚV:n mukaan normaalisti, eikä sen toimintaan odoteta rajoituksia.

Repeämä jatkaa kasvamistaan

RÚV:n mukaan rannikkovartioston helikopteri tarkasti purkauspaikan, ja arvioi repeämän tällä hetkellä 3,2–3,4 kilometriä pitkäksi. Se myös kasvaa edelleen. Laavasuihkut nousevat ainakin 50 metriin, ja laavaa virtaa noin tuhat kuutiometriä sekunnissa.

Islannin ympäristövirasto arvioi, että purkauksesta nouseva kaasu voi saavuttaa pääkaupunki Reykjavikin vielä keskiviikkoillan aikana, ja opastaa alueen ihmisiä tarkkailemaan ilmanlaatua.

Purkaus alkoi pian sen jälkeen, kun toinen alueella kahdeksan viikkoa kestänyt purkaus oli päättynyt. Uusi purkaus edellisen pohjoispuolelta, mutta repeämä on jo levinnyt vanhan kraaterin molemmille puolille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan purkaus on viides sitten joulukuun. Viranomaiset varoittivat aiemmin uudesta tulivuorenpurkauksen riskistä pääkaupunki Reykjavikin eteläpuolella.

Lue myös:

    Uusimmat