Mainos

Isku Iraniin voisi nopeuttaa ydinohjelmaa

Asiaa tutkineen ryhmän mukaan iskut voisivat johtaa siihen, että Iran alkaisi tehostaa ydinaseen kehittelyä.

Iskut Iranin ydinlaitoksiin voivat nopeuttaa maan ydinaseen tuotantoa, britannialaisten eturivin ydintutkijoiden ryhmä arvioi.

YK:n entisen asetarkastajan Hans Blixin tukeman ryhmän mukaan iskut saisivat Iranin panostamaan ydinaseen kehittelyyn ja jonkinlainen varasto voisi olla valmis parissa vuodessa.

-Jos Iran pyrkii valmistamaan ydinasetta, tämä onnistuu useimpien arvioiden mukaan aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Iraniin iskeminen saisi melko varmasti maan nopeuttamaan ohjelmaansa kehittääkseen pienen määrän ydinlaitteita, mahdollisimman pian, sanoo yksi Oxford Research Groupin raportin kirjoittajista, Britannian johtava ydintutkija Frank Barnaby.

Israelin ja Yhdysvaltain kerrotaan harkinneen iskuja Iranin ydinlaitoksiin. Tutkijat epäilevät, että mahdollisilla iskuilla ei saataisi tuhottua kuin osa asekehittelyn kannalta tärkeistä laitoksista ja Iran voisi jatkaa valmistelua muissa laitoksissa.

IAEA:n kokous ruotii Irania ja Pohjois-Koreaa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hallintoneuvosto on aloittanut Wienissä monipäiväisen kokouksensa, jonka pääaiheina ovat Iranin taipumattomuus ydinohjelmakiistassa sekä järjestön johtajan Mohamed ElBaradein ensi viikon Pohjois-Korean matka.

Iran on kieltäytynyt lopettamasta uraanin rikastamista YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksista huolimatta.

ElBaradei: Iran ajaa itsensä eristyksiin

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei varoittaa Irania siitä, että maa ajaa itsensä erityksiin muusta maailmasta, jos se jatkaa itsepäisesti ydinohjelmaansa.

IAEA:n hallintoneuvoston kokouksessa Wienissä puhunut ElBaradei sanoi, että järjestö ei ole pystynyt vakuuttumaan Iranin ydinohjelman rauhanomaisesta luonteesta, vaikka maa on sellaiseksi ohjelmaansa väittänyt. ElBaradei sulkee kuitenkin pois sotilaalliset keinot Iranin pakottamiseksi ruotuun.

-Olen edelleen vakuuttunut, että vain neuvottelujen kautta voidaan Iranin ydinkysymyksessä saavuttaa kestävä ja kattava ratkaisu, ElBaradei sanoi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.